Zorg voor jezelf, wij zorgen voor je bestelling. Klik hier voor meer informatie over onze verzendingen.

  • Gratis verzending en retourneren

    *Bestellingen vanaf €50, binnen Nederland

  • Vóór 17:00 besteld

    Volgende werkdag geleverd binnen Nederland

  • Laagste prijsgarantie

    En persoonlijke service

Swipe to the left

Mirjam Pol Balkan Rally Report deel 2

Mirjam Pol Balkan Rally Report deel 2
10 months ago

MIRJAM POL WINT DE BALKAN OFFROAD RALLY 2019

De uitslag van de Balkan Offroad Rally 2019 is bekend geworden en Mirjam Pol heeft de eerste plek veroverd. Mirjam heeft hoogte- en dieptepunten ervaren in de afgelopen dagen. Ze begon de eerste etappe-dag wat stroef, maar zoals ze zelf zegt: ‘Ik ben net een dieseltje’. Dit bleek wel in de tweede etappe-dag, Mirjam kwam beter in haar ritme. Deze lijn zette zij door en won de derde etappe-dag! Op de vierde dag heeft Mirjam hard moeten vechten, maar ze zette door. Mirjam was de afgelopen dagen hard aan het knokken met Rob van Vegchel om de eerste plek. Toen kwam een meevaller voor Mirjam, haar concurrent Rob was gevallen en heeft een schouderblessure opgelopen. Mirjam moest desondanks de focus vasthouden en heeft dit ook gedaan. Vandaag heeft zij de eerste plek veilig gesteld en mag ze zichzelf winnaar van de Balkan Offroad Rally 2019 noemen!


STILL NUMBER ONE? BATTLE OF THE DUTCH...

Mirjam startte vandaag als eerste aan de vierde etappe-dag. Doordat haar voorganger een straftijd kreeg, was het stuivertje wisselen en staat Mirjam aan de kop in het algemeen klassement. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 in het klassement is klein (00:01:33) en de twee specials die vandaag gereden worden liggen Mirjam niet echt.

Kan zij deze positie vandaag vasthouden?

Yes, she can!

Met nog maar een verschil van 49 seconden staat Mirjam nog steeds op de eerste plaats in het algemeen klassement!

We hopen snel haar verhaal van de strijd die ze vandaag heeft geleverd aan te horen.

VANDAAG WAS ZO'N DAG...

Met een verschil van nog maar 49 seconden staat Mirjam nog steeds op de eerste plaats in het algemeen klassement. Het resultaat laat het niet zien, Mirjam heeft nog steeds de koppositie in handen en ze heeft ook wel een pittig gevecht gevoerd maar net iets anders dan je zou vermoeden. Ze was meer aan het strijden met zichzelf en niet zozeer met haar concurrenten.

Ze kampt met de laatste restjes van een griep waardoor alles net iets meer kracht en energie vergt dan normaal. Tel daarbij op dat ze een slechte nachtrust heeft gehad, tja dan gaat een zware etappe-dag zoals vandaag niet vanzelf.

“Ik heb het idee dat ik nu nog steeds wakker moet worden. Vandaag was een dag dat we goed geconcentreerd moesten blijven en ik wist vanmorgen al dat dat moeilijk ging worden. Maar goed, zo’n dag heb je wel eens en we kijken nu vooruit! Ik ben op dit moment met het roadbook voor morgen bezig, twee dikke rollen (!), ga dan wat eten en zo snel mogelijk mijn slaap pakken. Dan ben ik er morgen weer helemaal klaar om te knallen”, vertelt Mirjam als ze in het bivak is.

Steun

Haar motor wordt goed verzorgd door Henkjan Somsen, daar hoeft Mirjam niet naar om te kijken. Haar velg is gisteren door Henkjan en de jongens van het Truck team Holten, vakkundig en met beleid, uitgedeukt. Die steun en de fijne sfeer om haar heen zijn erg waardevol voor Mirjam.

Op naar de vijfde etappe-dag…

WEDEROM STUIVERTJE WISSELEN

De vijfde etappe van de Balkan Offroad Rally was een lange dag. Op het moment dat we Mirjam spreken zijn er nog maar weinig deelnemers teruggekeerd in het bivak.

"Het was een lange dag en bij terugkomst had ik het idee dat mijn dag goed was verlopen maar het resultaat vind ik eigenlijk wel teleurstellend. Ik heb tijd ingeleverd op mijn concurrenten, zag ik. Zij hebben een tandje bij kunnen zetten en die energie had ik vandaag niet. Maar ik ben blij dat ik niet in het donker heb moeten rijden, in tegenstelling tot veel andere rijders. Dat is een crime!", vertelt Mirjam.

De koppositie in het algemeen klassement is weer overgenomen door Rob van Vegchel, Mirjam volgt als tweede met een achterstand van ruim 11 minuten.

Doordat er vanavond nog maar zo weinig deelnemers teruggekeerd waren in het bivak was er geen briefing, dus meer informatie volgt later.

ALGEMEEN KLASSEMENT WEDEROM OP Z'N KOP...

Mirjam was de afgelopen dagen steeds in gevecht met Rob van Vegchel. Vanmorgen bleek dat Rob gisteren een behoorlijke val heeft gemaakt, waardoor hij geblesseerd is geraakt aan zijn schouder/arm. Andere rijders bleken weer tijdstraffen te hebben gekregen en dus is het algemeen klassement totaal veranderd. Mirjam is gisteren zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen en stond vanmorgen dus ineens op de eerste plek. Ook vandaag gaat een hele pittige etappe-dag worden met drie specials en late binnenkomst in het bivak.


MIRJAM NOG STEEDS AAN KOP

Vandaag waren er wederom 3 specials. Het weer is veranderd en het is gaan miezeren waardoor de eerste special spekglad werd. “Ik begon een paar keer te glijden waardoor ik niet lekker in het ritme kwam, vervolgens maakte ik een navigatiefoutje en daar verloor ik serieus tijd mee. Gelukkig werd het droog tijdens de tweede special en dat was ook een heel ander type special, deze lag mij beter. Of eigenlijk gezegd, mijn motor. Het was een snelle proef en dat gaat lekker met mijn motor”, vertelt Mirjam in het bivak.

Dat de tweede Mirjam beter lag was te zien aan de uitslag, die schreef zij op haar naam. De eerste etappe werd zij uiteindelijk derde en de derde etappe werd ze tweede.

Resumé; vandaag wist Mirjam haar koppositie te behouden, ondanks het feit dat ze toch wat tijd heeft verloren. Maar wat ook belangrijk voor haar is, is het goed kunnen testen van haar motor. Die houdt zich prima, de motor wordt door Henkjan Somsen na elke etappe-dag gecontroleerd en onderhouden. Deze Balkan Offroad Rally rijdt Mirjam voor het eerst en ze heeft echt het gevoel dat ze deze etappes goed als training voor de Dakar Rally kon gebruiken.

Morgen is de laatste etappe-dag met twee specials, in totaal 185 kilometer en alles ligt nog open voor de eindoverwinning. Mirjam: “Ik durf daar geen uitspraak over te doen, de rijder die op de tweede plaats staat is ontzettend snel. Ik zou zeer tevreden zijn als ik een podiumplek zou weten te bemachtigen. Trainen was mijn eerste doel en als het me dan ook nog lukt om de hele week in zulke spannende duels te geraken en in de top drie te eindigen, tja dan mag ik wel tevreden zijn.”

Mirjam over haar overwinning: “Het is me niet cadeau gegeven, zeg. Ik heb toch echt verschrikkelijk hard moeten rijden, het was een moeizame overwinning. Toen ik op de tweede dag een goede klassering had, zag je deelnemers kijken, ze hadden hier in het bivak zoiets van; ‘ja maar dat kan niet, we moeten hoe dan ook voor die Pol blijven’. Vanaf dat moment kreeg ik zoiets van ‘en ik geef me zomaar niet gewonnen’. Ik heb m’n best gedaan en meer dan mijn best kon ik niet doen. Wel belangrijk om te winnen is dat je niets ernstigs mee maakt en op de motor blijft zitten. En dat is gelukt!”

Twee keer unieke overwinningen op rij

De zevenvoudige Dakar rally deelneemster liet zich tijdens de laatste etappe-dag van de Balkan rally niet van haar stuk brengen door de gladde specials, ze wist haar koppositie te behouden en werd, ook hier in Bulgarije, de eerste vrouwelijke winnaar van de Balkan rally 2019. Eerder dit jaar won zij als eerste dame de Breslau rally.

Dakar 2020

Mirjam Pol laat met deze overwinning zien dat zij niet onder doet voor een heel veld aan internationale motorrijders. De nieuwe Dakar rally motoren zijn binnen en worden ingereden en getest in Spanje en Marokko. “Als zij terug zijn, ga ik mijn motor inrijden en de veringen afstellen. De tijd gaat zo snel, voor je het weet sta ik alweer op de Pre-Proloog en daarna moeten de motoren alweer worden ingeleverd en gaat alles op transport richting Saudië Arabië voor Dakar 2020!”, laat Mirjam weten.

Fotografie: Marcel Vermeij - Rallymaniacs

Posted in: Motorsport