Zorg voor jezelf, wij zorgen voor je bestelling. Klik hier voor meer informatie over onze verzendingen.

  • Gratis verzending en retourneren

    *Bestellingen vanaf €50, binnen Nederland

  • Vóór 17:00 besteld

    Volgende werkdag geleverd binnen Nederland

  • Laagste prijsgarantie

    En persoonlijke service

Swipe to the left

Hoe begin ik met circuitrijden?

Hoe begin ik met circuitrijden?
5 months ago

Op tv en sociale media zie je genoeg foto’s en video’s voorbij komen van mensen die met de motor op het circuit rijden of racen in competitieverband, zowel professioneel, als op amateurniveau. En op een gegeven moment begint de vraag te dagen, hoe zou het zijn om zelf eens op een circuit te rijden? Waar kan ik dit doen? Kan dit met mijn eigen motor of moet ik per se een circuitmotor hebben? Zomaar een aantal vragen die ik had toen ik wilde starten met circuitrijden.

- RAMON HOFSTEDE

De “TT Experience Day”

Via een vriend van mij hoorde ik begin dit jaar dat je je kon inschrijven voor de “TT experience day’. Jaarlijks vindt dit evenement plaats voor mensen die met hun eigen motor het circuit van Assen willen verkennen onder begeleiding van een instructeur. Een uitgelezen kans dacht ik bij mezelf, dus heb ik me opgegeven om een sessie mee te rijden. Bij aankomst moest ik mij aanmelden en kreeg ik een nummer dat op de motor geplakt moest worden. Daarna was het zover, met enige gezonde spanning ging ik samen met een aantal anderen achter een instructeur de baan op. De sessie duurde 20 minuten, het tempo was prima voor een eerste keer en de eerste indruk was geweldig! Dit smaakte absoluut naar meer.

Een circuitdag boeken

Na de eerste keer op het circuit te hebben gereden tijdens de TT Experience day kwam ik erachter dat je ook een circuittraining kunt volgen met je eigen motor. Dit kan via verschillende aanbieders (o.a. Racecracks, 2TheExperience en CRT). Tijdens de circuittraining rijd je in een klein groepje achter een instructeur aan die je feedback en uitleg geeft over alle aspecten van het circuitrijden. Dit leek mij wel wat en de circuittraining was dan ook al snel geboekt!

''Zo verschrikkelijk gaaf! Achter de instructeur was leuk, maar dit!''
De circuittraining

Via 2TheExpercience had ik een circuittraining geboekt. Bij aankomst moest ik mij aanmelden en kregen we uitleg over het programma van de dag. De dag bestond uit theoriesessies gevolgd door praktijksessies op het circuit. Na elke praktijksessie volgde er een feedbackmoment van de instructeur. Deze gaf dan individueel tips en uitleg. Naarmate de dag vorderde werd ook telkens het tempo iets opgeschroefd en werd er geschoven met de deelnemers zodat per groep het tempo voor iedereen goed te volgen was. In de laatste sessie was het dan zover: een aantal rondes alleen rijden zonder instructeur! Achter de instructeur was leuk, maar dit! Zo verschrikkelijk gaaf en toch ook wel weer een uitdaging want nu moest ik zelf bepalen wanneer ik ging gasgeven, remmen, insturen etc. Het was een zeer leerzame maar vooral geslaagde dag en ik zou het ook aan iedereen kunnen aanraden.

Vrij rijden op het circuit

De volgende stap was het rijden op het circuit zonder instructeur. Hiervoor hebben ze de zogenaamde “Vrij rijden” dagen waar je zowel met je straatlegale motor of met een circuitmotor mag rijden. Ook deze dagen zijn te boeken bij verschillende organisaties. Tijdens deze dagen rijd je in sessies van 20 minuten met nog een aantal anderen op de baan en mag je zelf zoals de naam het al zegt “vrij rijden”. Tijdens het boeken kies je de groep waarin je wilt rijden, gebaseerd op je eigen rondetijden. Op de eerste dag heb ik het tempo zelf rustig opgebouwd en al snel merkte ik dat het steeds beter ging. De tips van de circuittraining hebben hierbij ook zeker geholpen. En zo was de nieuwe hobby een feit! Nu zijn we één seizoen verder, één circuitmotor rijker en met de nodige kilometers op het circuit kijk ik dan ook terug op een geweldig eerste seizoen en heb ik besloten volgend jaar de volgende stap te maken richting het racen in een competitie. Ik had nooit gedacht dat dit zo verslavend zou zijn!

Posted in: Motorsport