Zorg voor jezelf, wij zorgen voor je bestelling. Klik hier voor meer informatie over onze verzendingen.

  • Gratis verzending en retourneren

    *Bestellingen vanaf €50, binnen Nederland

  • Vóór 17:00 besteld

    Volgende werkdag geleverd binnen Nederland

  • Laagste prijsgarantie

    En persoonlijke service

Swipe to the left

Ramon Hofstede over de X-lite X-803 Ultra Carbon helm

Ramon Hofstede over de X-lite X-803 Ultra Carbon helm
9 months ago

X-lite X-803 Ultra Carbon | Helm Review

Door Ramon Hofstede


Ramon Hofstede

Een lichtgewicht, race georiënteerde en toch ook comfortabele helm: dat waren voor mij de zoekcriteria in de zoektocht naar een helm voor op het circuit. Al snel viel de keuze op de X-lite X-803 Ultra Carbon , de opvolger van de 802-RR over welke ik al veel goede reviews gelezen had. Maar gaat de helm ook zo goed bevallen zoals de reviews zeggen?

Let’s find out

Al snel was de helm in huis en bij de eerste aanblik kon je meteen zien dat de Italianen de tijd hebben genomen om alleen de verpakking al in een leuk jasje te steken. De Italiaanse kleuren zijn dan ook goed vertegenwoordigd en ook het design spreekt uit dat het hier gaat om een helm die gemaakt is om te presteren. Toen was het tijd om te zien wat er in de verpakking zat.


Ramon Hofstede


Daar is -ie dan!

Een glanzende helm komt onder de beschermhoes vandaan. Waar de naam Ultra Carbon vandaan kom t is meteen duidelijk. Het carbon design is wat mij betreft ook zeker geslaagd en de helm is ook zeker licht te noemen met zijn 1290 gram. De rode accenten zijn subtiel maar maken het geheel wel af, al zeg ik het zelf. Als extra optie heb ik er een iridium zilver vizier bij besteld. Standaard wordt de helm geleverd met een doorzichtig vizier, een donker vizier en een Pinlock lens.


Ramon Hofstede X-lite helm

De helm is voorzien van een aantal ventilatiekanalen, Racing Air Flow (RAF) zoals de X-lite het noemt. Eén onder het vizier, één boven het vizier en bovenop de helm zitten nog twee ventilatieopeningen. Alle openingen kunnen geopend en gesloten worden. Ook kan het vizier met een druk op de knop op een kleine kier worden gezet zodat hier eventueel ook nog de nodige lucht door naar binnen kan. Op de achterkant van de helm is te zien dat er een spoiler op zit, deze is verstelbaar. Het zou de nodige stabiliteit moeten bieden op hogere snelheid, dit gaan we testen op het circuit! Met betrekking tot de veiligheid is de helm voorzien van de welbekende dubbel-D sluiting en heeft ook deze helm de uitneembare wangstukken die in geval van een ongeluk makkelijk verwijderd kunnen worden.

Na de eerste 300km op straat

De pasvorm van de helm is voor mij precies goed, vanaf het eerste moment zit de helm heel comfortabel. Hij sluit mooi af om de nek en ook na een dag gereden te hebben zit hij nog steeds fijn. Ook moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben over het windgeruis in de helm, hij is verrassend stil. Ook op hogere snelheden is hij zeer aangenaam te noemen. Dit is ook te wijden aan de chin curtain die er onder in het kinstuk zit. Deze zorgt toch net voor dat extra stukje comfort met betrekking tot het geluid.

Waar ik aan moest wennen is de manier waarop het vizier gesloten wordt. Ik was gewend aan het feit dat je een vizier dichtdrukt en dat hij dan “vastklikt”. Bij deze helm moet het vizier naar beneden gedrukt worden en op de zijkant van het vizier worden vergrendeld. Echter zonder hem vast te klikken blijft hij ook gewoon prima dicht zitten en suist het vizier verder niet. De ventilatie in de helm is ook erg aangenaam, er zijn genoeg mogelijkheden om alle delen van het hoofd en gezicht te voorzien van de nodige ventilatie. De 2 ventilatieopeningen op de bovenkant zorgen ook voor een hele goede luchtstroom in de helm, met name op de bovenkant van het hoofd.


Ramon Hofstede X-lite helm


De eerste trackday met de X-lite X-803

Nu was het tijd om te kijken hoe de helm zou bevallen op het circuit, hiervoor zou hij immers gebruikt gaan worden. Na een volledige dag gereden te hebben kan ik zeggen dat de helm heel erg goed bevallen is! Het gezichtsveld is lekker ruim dus ook als het hoofd iets naar beneden gebogen is, is alles nog prima te zien. Op hoge snelheid is de helm stabiel en ook absoluut stil te noemen. De ventilatie is heel erg fijn en het lichte gewicht van de helm is ook absoluut een pluspunt. Kortom: een heerlijke helm.

Conclusie: Als je op zoek bent naar een sportieve lichtgewicht helm met looks en comfort, dan is dit absoluut een van de helmen die in aanmerking komt.

Bekijk hier de X-lite X-803 Ultra Carbon motorhelm van Ramon!


Ramon Hofstede helm


Ramon Hofstede


Ramon Hofstede helm


Ramon Hofstede race

Posted in: Helmets and gear