This form is protected by reCAPTCHA - the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Om veilig de weg op te kunnen is het belangrijk om kleding te hebben die past bij jouw rijstijl. Nu vraag jij je waarschijnlijk af aan welke eisen jouw volgende outfit eigenlijk moet voldoen? In de blog hieronder zullen we verder uitleggen waar je naar kunt kijken om zo de kleding te vinden die past bij jouw wensen en rijstijl.
Vanaf april 2018 moet alle motorkleding die op de markt komt voorzien zijn van het nieuwe PBM CE-keurmerk. Eerder (vóór 2018) bestond er ook al een keurmerk voor motorkleding maar deze was alleen verplicht voor professionals (zoals motor-koeriers bijvoorbeeld). De gemiddelde motorrijder werd niet gezien als professional maar als recreatieve rijder. Hierdoor hoefde de motorkledingindustrie zich niet aan deze keuring te houden. Doordat er destijds geen eisen waren voor motorkleding kon de consument dus ook niet weten of hun leren jas wel echt bescherming gaf. In de laatste jaren zijn de eisen voor motorkleding echter sterk aangescherpt. Zo moet ieder motorkledingstuk verplicht CE-gekeurd zijn om veiligheid te kunnen garanderen. De CE-keuring voor motorkleding staat officieel bekend als de EN-17092 norm.
Kortom; heb je nog motorkleding van vóór 2018, of ben je sowieso gewoon toe aan een nieuwe outfit? Let er dan op dat je EN-17092 gekeurde kleding koopt! Zo weet je zeker dat je nieuwste aanwinst in ieder geval aan de minimale vereisten voldoet.
Het CE-keurmerk geeft dus aan of een product voldoet aan de wettelijke eisen van de Europese Unie. Het CE-certificaat EN-17092 kan worden onderverdeeld in 3 classificatiegroepen: A, B en C. Hieronder dus een kort overzicht met de verschillende labels die je tegen kan komen:
Zoals je ziet wordt de “A-groep” onderverdeeld in drie scores, namelijk A, AA en AAA. Het verschil in deze gradaties zit hem voornamelijk in de richtlijnen waaraan een product moet voldoen. Zo worden producten beoordeeld op verschillende factoren zoals slijtvastheid, sterkte van de naden, wasbestendigheid en het aantal standaard meegeleverde protectoren. De keurmerken A en B zijn qua slijtvastheid gelijk aan elkaar, maar een broek kan bijvoorbeeld alleen het A-label verdienen als er standaard knieprotectoren zijn meegeleverd. De “C-groep” is nog onderverdeeld in CO en CU labels; waarbij CO is voor producten die je over een slijtvaste laag moet dragen en CU voor producten die je onder (Under) een slijtvaste laag moet dragen.
Om te zien of jouw motorjeans het keurmerk heeft, of welk keurmerk dat 2 delig pak heeft die jij op het oog hebt, hoef je niet verder te zoeken dan het labeltje!
Ben jij een van die zogenoemde 'recreatieve rijders'? Dan zouden wij bij ChromeBurner altijd aanraden kleding van tenminste het A label te kiezen! Zo ben je in geval van een ongeluk voorzien van impact protectie & slijtvastheid. Of een motorkledingstuk de klasse A of AAA mag vermelden zit hem voornamelijk in de ‘’slijtage’ factor. Simpel gezegd: Hoe langer de producten heel blijven bij frictie, des te hoger ze scoren. Slijtagebestendigheid is echter niet het enige beoordelingscriterium waarnaar gekeken wordt. Iedere gekeurde kledingstuk moet een vorm van goedgekeurde impact protectie bieden. Het keuren en certificeren van protectoren is weer een heel ander verhaal, voor nu is het voldoende te weten dat kleding met een ‘A’ label goedgekeurde protectoren hebben.
Verder is het goed om te weten dat kledingstukken altijd een label krijgen op basis van het vlak waar ze het minste op presteren. Zoals je in de tabel hiernaast kan zien krijgt een broek die bijvoorbeeld qua slijtagebestendigheid en sterkte van de naden prima een AAA-label had kunnen krijgen, alsnog een AA-label als deze geen heupprotectoren heeft.
Al met al is er erg veel mogelijk op het gebied van veiligheid, maar het belangrijkste is dat je kijkt naar welke kleding bij je rijstijl past. Rijd je doorgaans rustige binnendoor wegen dan zal een A-gecertificeerd product voldoende zijn. Je bent natuurlijk niet verplicht beschermende kleding te dragen, maar wees je bewust van de consequenties, mocht het onverhoopt misgaan onderweg! Wilt u meer weten over de producten neem dan een kijkje in ons assortiment of neem contact op met onze klantenservice.