This form is protected by reCAPTCHA - the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
In de vorige blog hebben wij de dedicated motornavigatie onder de loep genomen, maar als je dat toch een te grote investering vind, is navigeren via de telefoon een uitstekend alternatief!
Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en de meeste mensen verlaten het huis dan ook niet zonder. Je telefoon is geïntegreerd in het dagelijks leven. De schermen worden alsmaar groter en een waterdichte telefoon is tegenwoordig ook meer de regel dan een uitzondering. Het is dan ook helemaal niet zo raar om je telefoon te gebruiken als navigatiemiddel.
Maar hoe bevestig je hem? Wanneer je besloten hebt toch je telefoon te gebruiken zal je bij je zoektocht merken dat er behoorlijk wat keuzes gemaakt moeten worden voor jij de oplossing gevonden hebt die ook voor jou en jouw motor past. Iedere motor is anders en elke cockpit ziet er daarom ook anders uit, maar ook elke telefoon is anders. Daarom zijn er in beginsel twee belangrijke vragen die je voor jezelf moet beantwoorden; hoe wil ik mijn telefoon bevestigen in de houder & hoe wil ik die houder dan weer op de motor bevestigen.
Er zijn verschillende manieren op de markt om jouw telefoon te bevestigen aan een houder, namelijk een model specifieke hoes, een universele klem & een universele hoes. Hieronder nemen we je mee door de verschillende opties en bijbehorende voordelen.
Model specifieke hoes - Dit zijn feitelijk een vervanging van de telefoonhoesjes die je toch al om je telefoon zou doen ter bescherming. Het grote voordeel van deze hoezen is dat het bevestigingssysteem hier direct in is gebouwd. Zo heb je in een handomdraai je mobiel bevestigd aan de motor. Deze hoesjes worden voor de meeste bekende/nieuwere modellen gemaakt, heb je een wat ouder toestel of een toestel van een wat onbekend merk dan zal je naar een andere oplossing moeten kijken.
Pro tip: Met de SP Connect Universal Interface tover elk willekeurig telefoonhoesje om in een ‘’motor telefoonhoes’’.
Universele klem - Heb jij dus niet de mogelijkheid voor bovenstaande hoes of wil jij jouw huidige hoesje niet kwijt door zijn vette design of extra veiligheid dan is een universele klem een prima keuze! De houder neemt vaak (ook als hij leeg is) iets meer plaats in op de motor maar daar krijg je dan wel grote flexibiliteit voor terug. Bekende opties zijn de X-grip klemmen van Ram mounts.
Universele hoes motor telefoonhouder - Dit zijn robuuste hoezen waar je vrijwel elke telefoon in kan plaatsen. Met deze hoezen kan je jouw mobiel ook als navigatie gebruiken wanneer je geen waterdichte telefoon hebt, tevens bieden ze soms ook een extra zonneklep die jouw verzekerd van goed zicht zelf bij fel daglicht. Optiline heeft verschillende maten universele hoesjes in het assortiment waarmee je verzekerd bent van een veilige opbergmogelijkheid.
Er zijn veel verschillende soorten motoren, met heel verschillende dashboards, het kan dan ook een echte uitdaging zijn een plekje te vinden op je motor om je mobiel aan te bevestigen. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden waarvan er altijd een past bij jouw motor:
Handle Bar Mount - De Handle Bar Mount is waarschijnlijk de meest gebruikte en eenvoudigste bevestiging. Als jij nog plek hebt op je stuur dan is dit de meest gangbare plek voor je telefoonhouder.
Stem Mount - Kan je nou geen goede plek op je stuur vinden, dan zou je naar een stem mount kunnen gaan kijken. De stem mount is een bevestiging die door middel van een pin in het balhoofd van je motor geplaatst wordt. Hierdoor zit de houder precies in het midden van het frame. Dit heeft als voordeel dat je het scherm gemakkelijk kunt aflezen en minder trillingen ervaart. De balhoofd is alleen niet altijd te bereiken en het vergt net even wat meer om te installeren.
Mirror Mount - Zijn de bovenste 2 opties nou geen optie, dan zou je naar een mirror mount kunnen kijken. Middels de mirror mount bevestig je de houder aan de spiegel van je motor, hierdoor kan je zelfs bij de meest lastige motoren (of denk bijvoorbeeld aan scooters) jouw mobiel veilig monteren.
Zoals we in de vorige blog ook al aangeven zijn de redenen om een echte dedicated navigatiesysteem te gebruiken nog steeds gegrond, echter betekent dat niet dat jij geen mobiel kan gebruiken. Voor het grote stroomverbruik zijn tegenwoordig ook al oplossingen zoals wirelscharger in telefoonhouders of simpelweg bedrading die via de accu van jou motor jouw telefoon bij kunnen laden. Het bedienen en instellen van jouw smartphone kun je sowieso het beste doen voor je de motor opstapt en dus ook voor je je handschoenen aantrekt. Heb je inmiddels de juiste methode gevonden om je telefoon te bevestigen? Denk dan vast aan de volgende Navigatie Apps om optimaal gebruik te maken van jouw mobiel.
CaliMoto - Dit is een betaalde app met een bijzondere functies. Zo beschikt CaliMoto over de functie round trip. Met deze functie hoef je niet meer zelf na te denken welke route je gaat rijden als je even wil gaan touren. Je geeft een gewenste lengte aan en een globale richting en CaliMoto berekent een mooie route voor je.
Osmand - Zeer uitgebreide navigatie-app die perfect geschikt is voor de offroad motorrijder dankzij de turn-by-turn navigatie die ook over .gpx-tracks werkt.
TomTom Go - Een gebruiksvriendelijke app die geen onnodige afleiding geeft tijdens het rijden en zeer makkelijk in gebruik is.
Waze - Uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Dit komt doordat het zeer gemakkelijk te gebruiken is maar toch van alle functies voorziet die een motorrijder nodig heeft. Waze laadt live verkeersinformatie in op basis van input van andere gebruikers op jouw route.
Maps.me - Beschikt over gratis wereldwijde kaarten en is offline te gebruiken. De app is vrij basic, maar voldoet uitstekend om van A naar B te komen, waar ook ter wereld.