HelmetsHelmets

Hoe lang gaat een motorhelm mee?

 

Hoewel er op een helm geen ‘Tenminste houdbaar tot’ - sticker staat, kennen motorhelmen wel degelijk een maximale houdbaarheid. Natuurlijk is dit ook deels afhankelijk van het gebruik van de helm, maar dat een helm een eeuwigheid mee zou gaan is een fabel. De gemiddelde levensduur van een helm is 5 tot 7 jaar, voordat deze aan vervanging toe is.

Keurmerken

Iedere keer wanneer een fabrikant een helm ontwikkelt, wordt deze eerst vakkundig getest, eigenlijk net zoals dat bij auto’s gebeurd door middel van een serie crashtests. De beschermende capaciteiten worden hierbij duidelijk en aan de hand daarvan krijgt de helm een keurmerk. In Europa is het dragen van een ECE 22.06 of 22.05 gekeurde helm verplicht, in Amerika geldt een DOT keurmerk. Pas dan verlaten ze de fabriek en komen ze naar de winkel. Wat niet wordt meegenomen bij het testen voor een keurmerk is de schokdempende functie nadat de helm een paar jaar oud is en wanneer deze gebruikt is. Hoewel het niet strafbaar is om met een oudere helm op de motor te zitten, komt dit de veiligheid bij een crash of valpartij zeker niet ten goede.

Three motorcyclistsThree motorcyclists

Hoe wordt een motorhelm onveiliger?

Naarmate een motorhelm ouder wordt heeft deze in zijn leven te maken gehad met invloeden die het materiaal van de helm aantasten. Zo heeft de zon naar alle waarschijnlijkheid aardig wat uren op de helm geschenen en zijn er miljoenen regendruppels over de schaal gerold. Maar ook chemicaliën van bijvoorbeeld haarproducten hebben zich kunnen vastbijten aan de binnenkant van de helm. Evenals het zweet dat je produceert tijdens het aanvallen van dat bochtige dijkweggetje op een zomerse dag. Hoewel de aantasting van deze factoren op een motorhelm niet zichtbaar zijn, hebben ze wel degelijk invloed op de veiligheid van de helm. Wat in de praktijk wel merkbaar is, is het verschil in pasvorm. Toen je de helm net had gekocht zat deze beduidend strakker ten opzichte van hoe deze op dit moment op je hoofd zit. Alles zit net wat losser, wat uiteindelijk een negatief effect zal hebben bij een eventueel ongeval. Ook wanneer een helm is gevallen of ergens tegenaan gestoten is, dient deze eigenlijk te worden vervangen! Ook is er natuurlijk een verschil of je de helm dagelijks op hebt, alleen in het weekend of sporadisch.

Replica helmetsReplica helmets

Materiaal


Hoe intensief een helm gebruikt wordt heeft dus effect op de levensduur van een helm, maar ook het materiaal speelt een rol bij de houdbaarheid. Polycarbonaat heeft de eigenschap om bij blootstelling aan zonlicht hard te worden en uiteindelijk bros. Je vindt dit materiaal voornamelijk terug bij de budgetvriendelijke helmen. De duurdere exemplaren worden vaak gemaakt van carbonfiber of glasvezel. Los van het feit dat deze materialen gewichtsbesparing oplevert, zijn deze ook nog eens veiliger en verouderen minder snel. Een polycarbonaat helm kan bij intensief gebruik een levensduur hebben van 3 tot 5 jaar, daar waar een helm van carbonfiber of glasvezel tot wel 7 jaar mee kan gaan!

Shoei helmetShoei helmet

Onze helmen


Bij ChromeBurner ben je ervan verzekerd dat je een helm koopt met een ECE 22.06 of 22.05 keurmerk, we vinden het namelijk belangrijk dat je veilig de weg opgaat. In tegenstelling tot veel andere bedrijven verkopen wij geen helmen die langer dan een 1 jaar op de plank liggen. Dit betekent dat je altijd een helm koopt waarvan je zeker weet dat het geen verouderde helm is. Heb je twijfels over de veiligheid van jouw huidige helm? Schroom niet om bij ons langs te komen en laat de helm checken bij onze specialisten. Je kunt ons natuurlijk ook een mail sturen naar info@chromeburner.com of onze specialisten bereiken op 073 200 80 20. Ook voor vragen over een nieuwe helm kan je altijd bij ons terecht!

ChromeburnerChromeburner

EEN SELECTIE UIT ONZE HELMEN

Bevalt het wat je ziet of wil je meer zien? Check dan de links hieronder!