Alles over motorhandschoenen

Wat zeker niet mag ontbreken in je outfit, is een paar motorhandschoenen. Naast dat handschoenen warmte bieden en bescherming tijdens het rijden, zorgen ze ook voor protectie tijdens een val. Het is daarom verstandig om handschoenen te dragen en zo beschermd mogelijk de weg op te gaan. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken van de juiste keuze? In deze blog spijkeren we jouw kennis bij. Zo weet jij aan het eind van deze blog meer over de verschillende eigenschappen van motorhandschoenen en kan je weloverwogen een keuze maken bij het aanschaffen van een nieuw paar.

Materiaal

Motorhandschoenen bestaan veelal uit leer of textiel, of een combinatie van die twee. Een veel voorkomende leersoort voor handschoenen is geitenleer. Dit type leer is sterk, duurzaam en kan met gemak jarenlang meegaan als je het goed onderhoudt.

Waar leer slijtvast is en goede bescherming biedt, is textiel zacht en comfortabel en biedt het een hoge bewegingsvrijheid. Textiel is veelzijdig en er kunnen verschillende membranen in verwerkt worden, waardoor de handschoenen bijvoorbeeld winddicht en waterproof worden, of juist heel sterk zodat het materiaal niet snel scheurt.

Textiel is daarnaast uitermate geschikt als voering, waardoor het zich goed leent in leren handschoenen en winterhandschoenen.

Bescherming

Een motorhandschoen kan op verschillende manieren uitgerust zijn met bescherming. Afhankelijk van je rijstijl, kun je ervoor kiezen om voor complete bescherming te gaan of minimale bescherming met meer bewegingsvrijheid. 

De meest voorkomende protectie in handschoenen zijn knokkel- en palm bescherming. Knokkelbescherming bestaat vaak uit harde protectie die bescherming biedt tegen glijden of een harde impact. Palmbescherming is er in verschillende soorten. Dit kan variëren van een extra laagje materiaal (zoals leer) of padding op de handpalm tot harde protectie, zoals een palm slider.

Specifieke race handschoenen hebben vaak nog extra beschermende delen, zoals een finger-bridge, waarbij je pink en ringvinger aan elkaar vastzitten om kans op een breuk te verminderen en Distortion Control, dat specifiek door Dainese is ontworpen tegen vingerbreuken. 

Alle handschoenen die ChromeBurner verkoopt zijn CE-gecertificeerd. Zo kan je er op vertrouwen dat je hoe dan ook veilig op pad gaat. 

Seizoenen

Naast bescherming kunnen handschoenen juist ook warmte bieden of verkoelende eigenschappen hebben. Zo bieden zomerhandschoenen dé uitkomst tijdens warme(re) dagen. Deze handschoenen hebben geperforeerde vlakken in het geval van leren handschoenen of luchtdoorlatende mesh panelen. 

Trotseer jij de kou in de winter op je motor? Dan is het natuurlijk wel zo fijn om ijskoude handen te voorkomen. Winterhandschoenen bieden warmte, comfort én droge handen. Winterhandschoenen hebben altijd één of meerdere lagen thermovoering. Dit zit niet alleen comfortabel, maar het isoleert ook goed. Koude lucht wordt afgestoten en warme lucht blijft binnenin de motorhandschoenen. 

En voor de echt koude dagen zijn er ook verwarmde handschoenen ontwikkeld. Deze handschoenen hebben een verwarmingselement op batterijen, die je soms ook op je motoraccu aan kunt sluiten. Zo worden je handen tijdens het rijden constant van warmte voorzien.

Waterdichtheid

Rijd je in verschillende weersomstandigheden en kom je wel eens terecht in een regenbui? Dan is een andere eigenschap om rekening mee te houden bij het kiezen van nieuwe handschoenen de mate van waterdichtheid. Een waterdicht membraan zorgt ervoor dat de handschoenen waterdicht en ademend zijn. Het membraan is verwerkt in de stof of wordt tegen de buitenstof gelamineerd. 

Gore-Tex gelamineerde handschoenen zijn gerenommeerd vanwege de hoogst ademende functie en wordt vaak gebruikt in winterhandschoenen.

Extra eigenschappen

Verder zijn er diverse andere opties mogelijk bij het kiezen van de juiste motorhandschoenen. Heb jij liever een korte of een lange variant? Handschoenen met een lange schacht bieden extra polsbescherming en warmte, terwijl handschoenen met een korte schacht veel bewegingsvrijheid bieden en prettig in de zomer zijn.

Daarnaast is het misschien ook interessant om na te gaan of je gebruik wilt maken van je touchscreen op je telefoon met handschoenen aan. Tegenwoordig is het merendeel van de handschoenen Touchscreen Compatible. Dit staat ook altijd aangegeven bij de productspecificaties.

Tot slot zijn de looks van de handschoenen ook niet geheel onbelangrijk. Wil je dat je handschoenen bij je motor en outfit matchen of heb je liever een wat ingetogen look? Door het grote assortiment zit er altijd wel iets bij wat in de smaak valt!

 

Al met al zijn er genoeg eigenschappen om rekening mee te houden bij het kiezen van nieuwe motorhandschoenen. Op de website zijn er voldoende filtermogelijkheden om jouw zoektocht gemakkelijker te maken. Wil je meer weten of twijfel je ergens aan? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!