Mirjam Pol tevreden over prestaties in Spaanse Baja

Na de proloog op vrijdag, waarin Mirjam helemaal niet in haar element kwam, bleek ze in de eerste echte wedstrijddag het juiste gevoel weer te pakken te hebben. Uiteindelijk wist ze de vierde plek in het algemeen klassement te behalen en grote namen achter zich te laten. In dit blog lees je hoe het haar verging.


De Baja TT Dehesa Extremadura in Spanje werd gereden in het weekend van vrijdag 14 t/m zondag 16 april.

Goed gevoel

Mirjam moest dan wel haar meerdere erkennen in de Spaanse Sara Alverez toch kijkt ze met een goed gevoel terug op de Baja TT Dehesa Extremadura 2023. “Het afgelopen weekend heb ik goed gereden. Voor mijzelf kan ik zeggen dat, juist door de omstandigheden die mij niet zo liggen, ik uitgedaagd ben om weer een tandje bij te zetten. En dat heeft wederom goed uitgepakt. Eigenlijk is het een continu-leerproces met als uiteindelijk doel om alle terreinsoorten zo goed mogelijk te beheersen zodat ik in de Dakar rally optimaal ‘allround’ kan zijn.”

Grote namen achter haar gelaten

Mirjam is als vierde in het algemeen FIM klassement gefinisht en heeft een aantal grote namen achter zich gelaten. Mirjam: “Jongens die ik vorig jaar écht niet bij kon houden zijn nu achter mij gefinisht. Het geeft me een goed gevoel dat ik mee kan komen in de top en dat ik niet onderdoe voor de toprijders in het klassement. Ik haal ondertussen wel steeds weer WK-punten binnen en ook dat geeft een goed gevoel.”

“Ja, het is natuurlijk jammer dat ik niet gewonnen heb maar het gevoel dat ik goed heb gereden en mij dus nog steeds kan verbeteren is op dit moment bij mij toch echt overheersend!’, laat ze weten. Na afloop van deze wedstrijddag bleek het verschil tussen de Spaanse en Pol nog maar 1.53 minuut. Ze heeft wederom punten gescoord voor het damesklassement maar ook voor het 450CC klassement in het FIM Baja World Cup 2023. 

In Spanje kon ze weer rekenen op de assistentie van Henkjan Somsen en dat gaf haar rust in de voorbereiding en natuurlijk ook tijdens de wedstrijd.

Herpakt na een stroef begin

Tijdens de proloog zat Mirjam niet helemaal in haar element. Ze vond de snelle track van 5,8 kilometer met erg veel stenen, gravel en kapot asfalt geen fijn terrein om op te rijden. Toch wist ze wel in de top tien te rijden. Ook al reed ze zelfs de snelste tijd bij de vrouwen, Mirjam was niet echt tevreden over haar notering omdat er een aantal rijders voor haar waren gefinisht, die ze normaal gesproken ook voor kan blijven. “Kort samengevat: motor is prima, ik zat er niet lekker op, het terrein is echt niet fijn”, vertelde Mirjam over de proloog.

Op de eerste echte wedstrijddag leek Mirjam het juiste gevoel weer te pakken te hebben. “Het ging een stuk lekkerder! Het gevoel was er weer en ondanks dat ik wel ontzettend veel last had van het stof heb ik toch een aantal rijders in kunnen halen”, aldus Mirjam. Ze heeft zich prima weten te revancheren en met een 6e tijd in de eerste special en een 5e tijd in de tweede special stond Mirjam na de race van zaterdag in het algemeen klassement vijfde en moest ze alleen de snelle Spaanse Sara Garcia Alvarez voor zich dulden. Zij stond met 5 minuten voorsprong op de vierde plek in het algemeen klassement.