Washing tipsWashing tips

Motorkleding wastips

We vergeten nooit om de motor een onderhoudsbeurt te geven, maar onze kleding... Die moet het helaas vaak zonder enige zorg zien vol te houden. Toch kan een beetje liefde geen kwaad doen voor je helm, jas, broek, handschoenen en laarzen. Om je op weg te helpen, geeft verkoopadviseur Carit je de nodige tips.

Stap 1: Textiel

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de goede eigenschappen van je motorkleding, zoals de waterdichtheid. Daar is verzorging voor nodig en dat kan je op meerdere manieren uitvoeren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je goed voorbereid bent, zoals het hebben van de juiste middelen. Een specifiek wasmiddel voor motorkleding bijvoorbeeld. Dat is belangrijk, want dat zorgt voor volledige reiniging, ook van aanwezige membranen. Wees overigens niet bang om je jas of broek in de wasmachine te gooien, maar check vooraf wel even de labels. Op die manier weet je precies hoe je moet handelen. Haal trouwens wel de protectoren uit de kleding, want het is niet slim om die mee te wassen. Om je kleding extra waterdicht te maken, is impregneren een heel goede optie. Dat kan tijdens het wassen, zoals met Hey Sport Impra, maar ook achteraf met een specifieke impregneerspray. Mocht je die methode gebruiken, dan is het handig om na de behandeling een föhn te gebruiken. Door de warmte ontstaat er namelijk een extra goede hechting.

Check the labelCheck the label

Stap 2: Leer

Leren motorkleding kun je niet in de wasmachine gooien en dat heeft dus een heel andere behandeling nodig. Wij raden aan om schoonmaak- en conditioner doekjes te gebruiken, aangezien dit ontzettend gemakkelijk werkt. Een spray of leervet is ook mogelijk. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat vuil verdwijnt en daarna verzorg je het leer met een conditioner, zoals het leer lekker soepel blijft. Rijd je in de winter niet door, dan is het slim om die periode te gebruiken om je kleding even te onderhouden. Op die manier ben je gelijk startklaar voor het volgende motorseizoen. Rijd je veel kilometers in een jaar, dan is het raadzaam om twee keer per jaar wat tijd vrij te maken om je kleding te verzorgen.

Leather careLeather care

Stap 3: Helmen

Goed zicht is belangrijk en dus behoort de helm en het bijbehorende vizier net even wat meer aandacht te krijgen dan de kleding. Er zijn vele technieken, maar een echt goed resultaat bereik je met een helm- en vizier spray, in combinatie met een microvezeldoekje. Op deze manier werk je krasvrij en kan de reinigingsvloeistof goed zijn werk doen. Een schone helm is het eindresultaat, zonder dat je daarbij de verschillende materialen aantast. Overigens is het ook slim om één of twee keer per jaar even de binnenvoering uit de helm te halen en die te wassen. Dit kan wederom met een specifiek wasmiddel voor motorkleding. Op die manier heb je een frisse voering in je helm zitten. De wasbeurt zorgt er ook voor dat de wangkussens hun oude vorm aannemen en dus strakker rondom je hoofd zit voor de beste pasvorm en optimale veiligheid.

Helmet careHelmet care

Check hieronder onze schoonmaakmiddelen voor je kleding, helm en motor!