Racing clothesRacing clothes

Alles over waterdichte membranen

Tijdens het motorrijden kan er een onverwachte bui vallen of misschien rijd jij wel graag in de regen? Hiertegen zijn verschillende soorten waterdichte kleding, laarzen en handschoenen die jouw helpen om droog te blijven. Om deze producten waterdicht te krijgen zijn er membranen nodig. Welke past het beste bij jouw rijstijl? Of wat houden deze waterdichte membranen precies in? Deze vragen kunnen beantwoord worden tijdens het lezen van deze blog.

Fixed

Bij deze constructie zit het waterdichte membraan onder de buitenlaag bevestigd. Hierdoor zit er ook een luchtlaag tussen waardoor eerst de buitenjas nat wordt. De buitenlaag wordt eerst helemaal volgezogen met water waardoor deze tegen het membraan gaat, die vervolgens het water tegenhoudt.
Een nadeel van een Fixed membraan kan zijn dat het vast zit en dus niet uitneembaar is of vervangen kan worden. Hierdoor heb je ook minder ventilatie in deze producten. Het membraan blijft dan voor de ventilatie zones zitten. Dit is de goedkoopste variant maar is zeker voldoende beschermd tegen een onverwachte regenbui.
Het voordeel is wel dat het membraan altijd vast zit aan de motorjas of motorbroek waardoor het altijd waterdicht is. 

Dainese jacketDainese jacket
Motorcycle suitMotorcycle suit

Detachable

Bij kleding waar het waterdicht membraan afneembaar is kan deze los gemaakt worden van het kledingstuk. Hierdoor kun je het zowel met als zonder dragen. Het is een soort binnen jasje of broek die aan de buitenlaag bevestigd zit. Als het ware wordt eerst de buitenlaag nat en dan houdt het afneembare membraan het water tegen.
Deze jas is bijna voor alle weersomstandigheden ideaal. Zo kan je dus in de zomer rijden zonder waterdicht membraan  of binnenjas maar ook met. Deze binnenvoering wordt vaak gecombineerd met een thermo lining. Hierdoor is de jas of broek meer bestemd tegen de koude dagen. Producten met een detachable membraan zijn dus veelzijdig omdat combineren mogelijk is.

Laminated

Bij een laminated waterdicht membraan heb je net als bij de andere soorten ook een buitenlaag. Het verschil bij dit membraan is is dat deze zo goed als vast zit tegen deze laag. Hierdoor krijgt het water weinig kans om echt naar binnen te gaan. Het voordeel hiervan is dan ook dat de jas niet heel erg zwaar wordt omdat er niet veel water in de stof gezogen kan worden en het membraan het snel afstoot. Dit is tevens ook de duurste variant omdat dit ook de meest waterdichte soort is van allemaal. Ook kan de ventilatie optimaal gebruikt worden omdat het membraan niet voor de ventilatiezones zit.  Bij dit soort jassen of broeken wordt dan ook vaak de wat meer exclusieve merken gebruikt omdat kwaliteit en waterdichtheid garant staat.

Racing glovesRacing gloves
Racing bootsRacing boots

Verschillende merken

Er zijn veel verschillende merken die waterdichte membranen hebben. Deze hebben vaak een reputatie opgebouwd waar mensen aan refereren. Vervolgens worden deze membranen door andere merken gebruikt om de kwaliteit te waarborgen van hun producten. De bekendste merken hiervan zijn: Gore-tex, Dryway, D-Dry, H2Out en Drytex. Deze merken worden zowel gebruikt in motorkleding, motorhandschoenen en motorlaarzen. 

 

Ieder merk heeft zijn eigen kwaliteiten en worden op andere manieren getest. Vaak hebben ze wel dezelfde meetmethode om waterdichtheid te testen. Dit wordt ingedeeld in waterkolommen die vervolgens aangeven hoe waterdicht een product is en tegen wat voor hoeveelheid het kan. Dit wordt uitgedrukt in mm per cm2. Over het algemeen worden producten vanaf 1.000 mm als waterdicht gezien. Doordat er vaak meer druk op plekken komt zoals bijvoorbeeld bij het dragen van een rugzak of bij de elleboog- en knieholtes komt, is het aan te raden om producten vanaf 10.000 mm te nemen. Bij het merk Gore-tex zit je meestal goed op het gebied van waterdichtheid doordat deze producten allemaal een waterkolom vanaf 28.000 hebben. 

Gore-Tex

Het merk Gore-tex staat bekend om een goede kwaliteit membranen. Dit merk is een van de bekendste en bieden 100% waterdichtheid.

Hun producten moeten verschillende testen doorstaan met hoge kwaliteitseisen. Hierdoor kan het merk altijd zijn kwaliteit waarborgen in wat voor product dan ook. Zo gaat bijvoorbeeld kleding door verschillende ruimtes waar de stof uitgerekt wordt, de extreme weersomstandigheden getest worden en natuurlijk de comfort ook. 

Binnen een merk zijn er meestal ook verschillende niveaus. Deze variëren dan van waterdichtheid. Gore-Tex is verkrijgbaar in zowel kleding als schoenen of handschoenen. 

Racing glovesRacing gloves