Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

Blijf op de hoogte van Mirjam Pol's Dakar 2022

Een veteraan in de rally der rally's op de jonge leeftijd van 38 jaar, vanwege haar zeven Dakar finishes. We houden Mirjam's prestaties hier en op onze socials in de gaten. Dus zorg dat je een oogje in het zeil houdt!

Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

Finish... - Stage 12 - 14-01-2022

De laatste etappe ligt ook achter Mirjam, ze heeft de finish bereikt en niet alleen dat: ZE IS WINNAAR IN HET DAMESKLASSEMENT VAN DAKAR RALLY 2022! Tegenover Marcel Vermey van Rallymaniacs zei ze over de twee vallen van de dag ervoor "Ik dacht laat ik het nog even spannend maken." Ondanks die twee valpartijen heeft ze toch het damesklassement weten te winnen. Bij de vraag hoe ze terugkijkt op deze editie van de Dakar zegt ze "Ik heb voor de schermen een top Dakar gehad, achter de schermen heel moeizaam. Ik was het grootste gedeelte van de eerste week ziek, waarna ik me 4-5 dagen opgeknapt voelde, maar nu sinds 1 à 2 dagen weer zere keel en snotterig. Het blijft een beetje dooremmeren." Op het gebied van het rijden zelf geeft ze aan dat ze geweldige dagen heeft gehad. "Ik had een mooie strijd met teamgenoten, in het damesklassement en met verschillende andere rijders. Echt een super Dakar gehad." De ervaring hielp haar dit jaar enorm, omdat ze wist dat de proloog het verschil kon maken in de eindklassering.

Twee crashes - STAGE 11 - 13-01-2022

Tussen de fabrieksrijders aan de top van deze Dakar, is er een constante verandering van posities als het gaat om de leiding. En toch is alles mogelijk in het klassement. Bij de dames in de Rally2 klasse ging Mirjam eigenlijk vanaf de proloog voluit en toonde daarmee haar ervaring en haar vastberadenheid. Daardoor kon ze afstand nemen van haar directe vrouwelijke concurrenten en daar is ze nu blij mee. "Het zat helemaal in de besproken tactiek, maar normaal gesproken geef ik niet alles op dag één. In Nederland heb ik daar echt op getraind met mijn trainer Thorsten; "vanaf de eerste seconde totale focus, Mirjam!" zei hij telkens." Het decor was klaar voor de laatste grote strijd!"

Na de elfde etappe blijkt Mirjam inderdaad in gevecht te zijn geweest, vooral met zichzelf. "Dit soort terrein is zo ontzettend mijn ding! De duinen waren majestueus, geweldig. Het gekke was; de hoge, zachte, en moeilijke duinen waar ik doorheen surfte, prachtig. Maar toen... kwamen de kleine en lagere duinen en daar ging het niet één, maar twee keer helemaal mis, waardoor ik van mijn motor vloog. Ik voel het goed, bij de tweede crash heb ik mijn schouder en schouderblad behoorlijk verwond. Door die hele situatie kreeg ik ook nog een tijdstraf voor te hard rijden. "Nog één dag, nu alles heel houden en goed opletten want de Dakar verbergt veel verschillende verrassingen!", besluit Mirjam. Ze rijdt misschien niet de snelste, ze rijdt misschien niet de mooiste maar ze rijdt wel de slimste!

Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

Vermoeidheid slaat toe - Stage 10 - 12-01-2022

Ook de tiende etappe is wederom afgevinkt door Mirjam! Na wederom een stabiele en steady special stage te hebben gereden staat zij in het algemeen klassement op een 48ste plek! Hieronder haar verhaal. "Tot aan de tankstop was het weer plankgas. Het is leuk als je een stuk voluit kan rijden maar twee uur achter elkaar is best wel lang, vermoeiend en… ik durf het bijna niet te zeggen, ook wel een beetje saai. Maar als je dan denkt dat dat het is, ligt er ineens ergens een waypoint tussen drie bergen, dat moeilijk te vinden was. Welke moet je dan hebben? ‘Wie van de drie’ maar dan anders! Gelukkig had ik snel in de gaten dat ik de twee rechter bergen moest hebben." Het was dus weer een moeilijke dag om te navigeren, veel tijdverlies en tijdwinst voor de verschillende rijders. Mirjam licht toe “Ja, het was wel weer een dagje navigeren, zeg. Na de tankstop heb ik bijna alles alleen gereden, dus ook het navigeren. Soms zag ik ze zoeken en rondjes rijden, en dan zag je dat ze zo bij mij aanpikten. Maar, voordeeltje: als ze achter me rijden, rij ik in elk geval niet in het stof. Ik vond het vandaag wel een energievretende dag. Je merkt toch wel dat we aan het eind van de rally geraken! Ik ga me zo goed mogelijk voorbereiden voor morgen want dat wordt een bijltjesdag hoor.”

Een wereld van verschil - STAGE 9 - 11-01-2022

Vandaag, tijdens de negende etappe, reed Mirjam grote stukken met haar Argentijnse en Canadese teamgenoten maar daardoor reed ze eigenlijk de gehele dag in het stof. Maar echt tijd om ‘in te kakken’ zoals gisteren had ze niet. Mirjam: “Eigenlijk was het een saaie dag maar wel eentje waar ik continu alert moest blijven door het stof. Ik heb van alles geprobeerd om andere rijders af te schudden en dat kost tijd als het zo stoffig is. Vervolgens verloor ik ook nog eens tijd omdat ik naar de juiste canyon zocht.” Uiteindelijk weet ze haar Argentijnse en Canadese teamgenoten, die zich als ware bodyguards aan haar vast leken te klampen, van zich af te schudden. “Door het vele stof moest ik op een gegeven moment op volle snelheid strak in de rem waardoor ik ín de duin reed in plaats van óp de duin. Ik reed zó hard, lette even niet op, zag de duin te laat en reed er vol in!”, vertelt Mirjam. De volgende etappe wacht, voor de 10e stage vertrekt de eerste motor uit het bivak al om 03.50 uur. Mirjam weet haar voorsprong goed te verdedigen en finishte de 9e etappe als 59ste motorrijder.

Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

Wederom snelste Nederlander - Stage 8 - 10-01-2022

De live timing van de organisatie laat een prachtige vlakke lijn zien, een teken dat Mirjam heel constant rijdt. Zeker in het eerste deel van de etappe kun je je horloge er bijna op gelijk zetten. De duinen, het zand en het navigeren is haar op het lijf geschreven en dat lijkt zich nu eindelijk uit te betalen. Terwijl Mirjam na het finishen van deze etappe, via de verbindingsroute naar het bivak van Wadi-Ad-Dawasir rijdt, is duidelijk dat ze ook vandaag weer de snelste Nederlandse motorrijder is. Daarnaast heeft ze haar voorspong in het damesklassement uitgebouwd tot bijna 3 uur en 10 minuten! Het dagresultaat laat zien dat ze in haar klasse, het RALLY2 klassement, als 34ste binnen kwam. En ze was vandaag ook de best geklasseerde Nederlandse motorrijder. Nu is het niet voor niets dat men zegt dat een Dakar pas gedaan is als de laatste meters zijn gereden maar dit dag-resultaat geeft de burger moed.

Focus mode 'AAN' - STAGE 7 - 09-01-2022

Na de 'randzaken' van de rustdag heeft Pol haar focus mode weer aan gezet. Ze start de zevende etappe en daarmee de tweede en beslissende week van de Dakar van 2022 met ruim 2 uur voorsprong op haar directe concurrent in het damesklassement. Voor Mirjam Pol, de enige Nederlandse dame in het motorklassement, stonden er vandaag ook duinen en pittige navigatiestukken op het programma. Dat zijn de onderdelen waar ze van houdt! Ze finishte stage 7 als 55e in het algemene motorklassement, maar moest wat tijd inleveren ten opzichte van haar concurrent in het damesklassement. Ze zal er alles aan doen om de voorsprong die ze heeft te behouden.

Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

Rustdag - 08-01-2022

Hoewel het een rustdag is voor Mirjam is ze toch de hele dag in de weer. De monteurs verzorgen een uitvoerige onderhoudsbeurt op haar motor, terwijl ze zelf druk bezig is met 'randzaken'. Ze maakt alles klaar zodat ze fris de tweede week in kan. Daarnaast is een bezoekje aan de fysio geen overbodige luxe. Ook staan de plichtplegingen als afspraken, internationale interviews, tv-opnames en fotosessies op de planning tijdens een rustdag. Ook probeert ze een 'bakkie' te doen bij deze of gene, omdat de Dakar toch voelt als één grote familie. Aan het einde van de rustdag is Mirjam echter al lang bezig met de opkomende etappes. Ze probeert inschattingen te maken over wat ze kan verwachten in de opkomende etappes en probeert lichamelijk en mentaal in de wedstijdmodus te kopen. Het welbekende ritme van slapen-eten-drinken-rijden en herhalen.

Ongewild racen - STAGE 6 - 07-01-2022

Voor de motoren was de route van etappe 6 dezelfde route als die voor de auto's en trucks van etappe 5. Hierdoor lagen er veel diepe sporen, die het de motoren en quads extra moeilijk maakte. Mirjam gaf aan "We hebben enkel het eerste gedeelte van de special kunnen rijden en dat was een drama. Ik had niets te vertellen over de motor, de sporen waren zo diep! Die hele route is kapotgereden, overal onverwachte gaten en stenen." Vanwege deze problemen met de route werd de race net als de dag ervoor stilgelegd. Mirjam voegt toe "Ik keek erg uit naar de dag van vandaag maar nu ben ik er wel blij mee dat ze deze stage hebben geneutraliseerd bij km 101. Je moest zo voorzichtig rijden, dat is niet leuk meer. Ik wilde vandaag toch al voorzichtig zijn maar ongewild ga je toch mee met de rest en ga je toch racen met anderen om je heen.”

Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

Zandstorm - STAGE 5 - 06-01-2022

Tijdens de rally stuurde Mirjam een berichtje dat de wedstrijd voor motoren was stilgelegd bij 266,8 km. Een half uur later kwam bevestiging vanuit de wedstrijdleiding dat de rally niet doorging. Doordat de helikopters niet konden vliegen, kon de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd worden. De definitieve uitslag van de etappe is bekendgemaakt, Mirjam heeft een 56ste tijd algemeen, en een 28ste tijd in het Rally2-klassement geklokt. Daarmee is ze niet enkel de beste in het damesklassement maar ook gefinisht als de beste Nederlander.

Zware etappe achter de rug - STAGE 4 - 05-01-2022

De vierde etappe was een zware etappe, Mirjam weet ook deze etappe weer zeer consequent te finishen, uiteindelijk nam ze de 61ste positie in. Wel ontving ze een straftijd van 4 minuten, wegens het overschrijden van de snelheidslimiet. “Ik zag wel op tegen deze etappe en ik vond het ook ontzettend pittig. Doordat je weet dat het de langste etappe is, waarvan je eerst door de duinen rijdt maar in je achterhoofd weet dat er aan het eind nog een lang en gevaarlijk snel stuk komt. Uiteindelijk was het gedeelte in de duinen mooi en fijn rijden, het zand was niet zo zwaar doordat het niet zo vochtig en nat was. Geconcentreerd blijven was heftig vandaag. Het was een hele lange dag, ik ben nog aan het herstellen van alles en dat vraagt ook veel van je lijf. Maar ik ben er, en dat is het belangrijkst!”, laat Mirjam weten vanuit het bivak in Riyadh.

Natte voeten - STAGE 3 - 04-01-2022

De 3e etappe was vanwege hevige regenval met circa 100 km ingekort, maar het bleef een rondje Al Qaysumah - Al Qaysumah. Mirjam had nog steeds last van wat lichte griepverschijnselen maar ze kwam steeds beter in haar Dakar-ritme! Het was een intensieve en fysiek zware dag met een special die constanste focus vereiste. Lange snelle zandpaden, hoge duinen en verraderlijk kamelengras. De duinen zijn nog steeds nat door de regenval. Voor de eerste coureurs is dat ideaal, maar als je rond de 50e positie rijdt heb je te maken met diepe sporen die je voorgangers hebben achtergelaten. Extra zwaar dus! Maar Mirjam is niet van gisteren en is komt bij de finish van etappe 3 als 52e motorrijder over de finish. Daarmee neemt ze een hele mooie 25e plek in het Rally2-klassement in én gaat ze aan de leiding in de Womens Trophy!

Duinen in overvloed - STAGE 2 - 03-01-2022

In de tweede etappe in Saoedi-Arabië had Mirjam op maandag vooral te maken met duinen. Dit is geen probleem voor haar aangezien ze in deze omstandigheden op haar best is. En ze stelde niet teleur, ze eindigde deze special als 51e rijdster en heeft dus veel tijd goed gemaakt! Ze gaf aan, "Ik heb een mooie dag gehad! Dit is mijn terrein.".

Mirjam Pol DakarMirjam Pol Dakar

De eerste uitdaging - STAGE 1B - 02-01-2022

De eerste echte etappe was een echte uitdaging voor Mirjam. Fysiek, mentaal en technisch moet alles naar hetzelfde doel toewerken, de etappe uitrijden, maar Mirjam kampte met een griepje. Tijdens deze zware etappe had ze wederom moeite met navigeren en kwam ze erachter dat haar apparatuur niet goed was afgesteld en dat ze achterliep op instructies. Hierdoor moest ze een straf van 15 minuten incasseren voor het missen van een waypoint. Ze slaagde er toch nog in een goed resultaat neer te zetten en haar tijdverlies beperkt te houden. Ze start etappe 2 op de 66e positie.

Het begin - STAGE 1A - 01-01-2022

De eerste 19 kilometer zitten erop. Een goede start in de proloog voor Mirjam, ondanks dat ze zich niet optimaal voelt. Door de 'mislukte' shakedown heeft ze nog niet helemaal het gevoel op haar motor zoals ze dat graag zou willen. De shakedown baan was niet in een staat waarin Mirjam haar motor volledig kon testen. Tijdens de proloog zelf wist ze toch nog een nette tijd neer te zetten, die haar startpositie bepaalde als 68e motorrijder. Na de proloog volgde een paar honderd kilometer lange verbindingsroute, waarna het startpodium wachtte en Mirjam weer in haar ritme van eten-drinken-slapen-rijden-herhalen kon komen. De perfecte manier voor haar om zich voor te bereiden op de volgende etappe...

Voorbereidingen...

Mirjam Pol ChromeburnerMirjam Pol Chromeburner

Wil je zelf de Dakar uitrijden?

Bekijk dan onze adventure collectie en bekijk de tips van Dakar-veteraan Mirjam Pol zelf!