Hoe maak je je motor klaar voor het seizoen?

Eindelijk is het zover, het motorseizoen staat voor de deur! Na 4 maanden in quarantaine binnen te hebben gezeten, kan jij natuurlijk niet wachten om jouw motor weer eens flink te laten brullen! Vóór je dat doet, raden wij aan een klein rondje rond de motor te doen of alles nog in werkende staat is. De start van het nieuwe seizoen is wat ons betreft namelijk hét moment om even kritisch naar je motor te kijken. Daarom behandelen we 4 simpele checks waarna jij met een gerust hart weer de weg op kan.

Welk onderhoud kan ik zelf doen aan mijn motor?


Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor het begin van het seizoen, maar het is altijd verstandig nadat je trouwe ros een tijdje stil heeft gestaan, het een en ander te controleren voor je weer aan het verkeer deelneemt. Je hoeft immers geen volleerd monteur te zijn om jouw motor goed te kunnen onderhouden.

 

1. Controleer als eerste je banden


Dit begint simpelweg met controleren of er niks in de band zit wat er niet in hoort (geen steentjes of spijkers). Dit kan je doen door even over de hele band te voelen. Terwijl je toch door je knieën gezakt zit, controleer of je profieldiepte boven de minimale wettelijke eis van 1 millimeter zit. Als bovenstaande dingen allemaal oke zijn, zorg nog even dat je bandenspanning juist is. Dit is een simpele maar belangrijke tip, want met de juiste bandenspanning creëer je niet alleen een betere wegligging, kortere remweg en laag brandstofgebruik, maar het zorgt ook voor een een langere levensduur van de band. Controleer je band ook op droogtescheurtjes. Deze zie je vaak met name als je band al wat ouder is.

 

2. Controleer vervolgens je vloeistoffen


Wij bij ChromeBurner adviseren je jaarlijks de remvloeistof te vervangen om te voorkomen dat de remdruk wegvalt, het begin van het seizoen is hier het ideale moment voor. Vergeet (indien van toepassing) niet om de koelvloeistof in de gaten gehouden te houden. En als laatste, niet geheel onbelangrijk, controleer of je voldoende benzine in de tank hebt zodat je niet onaangenaam verrast wordt op de weg, zeker als je motor geen benzinemeter heeft.

 

3. Controleer je ketting


Mocht je dat niet gedaan hebben voor je de motor in de winterstalling hebt gezet is het verstandig je ketting eens grondig schoon te maken. Tevens hoort de ketting van je motor op de juiste spanning te staan. Door dit tijdig te controleren kan je grote schade voorkomen. Duw het midden van het onderste deel van de ketting omhoog, dit mag ongeveer 2 – 3 cm speling hebben, al verschilt het ook per motor hoeveel het exact moet zijn. Controleer bij twijfel de handleiding van je motor. Als je het helemaal niet kan bewegen staat de ketting dus te strak gespannen maar te veel speling is ook niet goed!

 

4. Controleer je verlichting


Uiteraard is het van groot belang dat je wordt gezien. Om daar verzekerd van te zijn, is het belangrijk om de verlichting na te lopen. Dit doe je allereerst door na te gaan of de verlichting schoon is, heel is en natuurlijk om er zeker van te zijn dat de verlichting werkt. Dan dien je de contactsleutel van de motor op contact te zetten, waarna de verlichting als het goed is automatisch zou moeten gaan branden al is het bij sommigen motoren nodig om hem eerst te starten. Vervolgens controleer je de richtingaanwijzers. Zorg ervoor dat je controleert dat de remlichten werken bij zowel de hand & voetrem. Nu ben je mits alles in orde is goed zichtbaar op de weg, én kan je met zelfvertrouwen jezelf laten zien op de motor!

Last but not least, goede beschermende kleding voor een optimale ervaring!


Heb je alle bovenstaande stappen goed doorlopen, dan is de motor nu gereed voor gebruik. Ook je motoroutfit wordt weer uit de kast getrokken, Het is tijd om voor de spiegel je motorkleding te passen. Vraag jezelf af of de kleding nog goed zit. Toch iets té veel corona kilo’s opgelopen en pas je niet meer in je geliefde motorjas? Dan is nú het perfecte moment om voor een nieuwe look te gaan, waarbij de kleding niet alleen als gegoten zit, maar ook nog precies aansluit op je persoonlijke smaak. Ja, het kan écht. Bij ChromeBurner hebben wij in ons assortiment motorkleding voor elke motorrijder, voor elke rijstijl, én voor alle weersomstandigheden.

Rijd je niet dagelijks?

Als echte motorliefhebbers snappen wij volkomen dat je enthousiast bent om je motor ein-de-lijk weer te gebruiken. Maar let erop dat je na al die tijd op de bank, kijkend naar de MotoGP, je nu vooral niet moet denken dat ook jij nu wel een paar seconde van je route naar het werk af kan rijden.

Neem even de tijd om het gevoel van jouw motor weer te leren kennen, en te wennen aan het betere bochtenwerk. Met de bovenstaande checklist zijn jij en jouw motor in ieder geval in topconditie, en kan je met een zeker gevoel de weg op. Want met de juiste mindset ga je dit seizoen gegarandeerd optimaal plezier beleven van het motorrijden!