Mirjam in Qatar voor haar eerste wedstrijd FIM Baja World Cup 2023

Nadat Mirjam haar aanwezigheid op de Motorbeurs Utrecht met een goed gevoel had afgesloten ontving zij een bericht waarin bleek dat het format van de FIM Baja World Cup 2023 te zijn gewijzigd. De World Cup bestaat dit jaar uit een serie van acht wedstrijden. De bajas zijn verdeeld over de Golfstaten en Europa. De competitie ging begin februari van start met de Saudische Baja. Pas na afloop van die eerste wedstrijd werden de gewijzigde reglementen bekend gemaakt.

Hierdoor werd het onverwachts snel schakelen voor Mirjam omdat de inschrijving voor de tweede wedstrijd, de Qatar International Baja in Qatar, op het punt stond om te sluiten!

De Qatar International Baja wordt gereden van donderdag 16 maart tot en met zaterdag 18 maart 2023.

Op het Podium!

Mirjam: “Wow! Ik weet niet wat ik zie! Dat is echt gaaf; ik ben gewoon derde algemeen geworden! Ik sta vanavond tussen de kerels, en zeker niet de minste, op het podium. Wat een beloning voor het harde werken vandaag, zeg. Ik had de hele dag een slinger van rijders achter me aanrijden. Het was echt een lastige dag vandaag maar ik heb toch 5 plaatsen in het algemeen klassement goed weten te maken! Ik had het in eerste instantie helemaal niet in de gaten, totdat ik hier door iedereen werd gefeliciteerd, andere rijders, hoge Qatar functionarissen, iedereen komt me feliciteren en handen schudden!”

Geen assistentie maar niet alleen
Wie had dat gedacht? Op het allerlaatst inschrijven, niet de voorbereiding hebben die ze graag wil, geen assistentie en rijden op een motor die niet van haar is. Mirjam: “Wat ben ik Gerard ongelofelijk dankbaar! Ik mocht op zijn motor rijden, hij stond met de motor op een aanhanger achter de auto al op mij te wachten toen ik hier arriveerde. Hij heeft me zoveel mogelijk met raad en daad bijgestaan. Ik had dan wellicht geen officiële assistentie maar zijn hulp gaf mij het gevoel dat ik best professioneel bezig was."

Topprestatie Mirjam Pol 

Mirjam hield gisteren nog een duidelijke slag om de arm, aangaande haar finishplek en finishtijd. Later in de avond, toen de lijst met definitieve uitslagen binnen kwam, bleek de lijst met straftijden wel heel erg lang. En Mirjam stond daar niet op, ze was een van de weinige deelnemers die alle waypoints had gehaald. Uiteindelijk hield dat ook in dat Mirjam doorschoof naar een achtste positie. Ze stond vandaag dan ook als achtste aan de start. 

“Ik schrok ervan, die lijst met penalties! Het was ook zeker geen makkelijke etappe, zeker het vinden van alle waypoints was niet appeltje-eitje,  maar wel echt mijn ding natuurlijk”, liet Mirjam vanuit Qatar weten. 
De tweede dag stond voor Mirjam in het teken van ‘zorgen dat je erbij blijft!’. Maar al snel werd duidelijk dat vandaag het navigeren een nog grotere rol speelde dan dat het gisteren deed, en navigeren en haar eigen pad volgen, kan ze.

Mirjam Pol Qatar International Baja 2023 - vrijdag

Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk ging, en het gaat ook niet gemakkelijk maar... als je je ergens in vastbijt kom je best wel ver, blijkt wel. Wist Mirjam een goede twee weken geleden nog niet eens van een deelname aan de Qatar Baja, vandaag laat ze zien dat ze zich prima redt in haar ééntje tijdens de Baja in Qatar én aan de finish van de eerste echte wedstrijddag ook nog haar geleende motor een check-up geeft!

“Tja, juist met een motor die niet de jouwe is, ben je extra voorzichtig en daar zorg je goed voor. Doordat ik geen assistentie heb, doe ik het maar zelf. Dus motor heeft een service beurtje gehad en staat weer netjes in het Parc fermé. Ik ben deze Baja zeg maar kistrijder 2.0., haha”, lacht Mirjam als we haar spreken.
En reden tot lachen heeft ze wel, want het ging vandaag best lekker. Ze merkt wel dat de motor net een beetje snelheid mist ten opzichte van de rallymotoren waarmee gereden wordt: “Maar het verschil blijft behapbaar doordat het terrein behoorlijke navigatieskills vereist en daar zit wel mijn pluspunt. Ook al is het achteraf moeilijk uit te zoeken of je alle waypoints hebt gehaald.”

De officiële uitslag van deze dag is er nog niet maar het voorlopige klassement laat een heel mooi resultaat voor Mirjam zien; volgens de nog niet bevestigde uitslagenlijst is Mirjam deze etappe als negende (!) gefinisht. Daardoor staat ze in het algemeen klassement na vandaag, als negende ook in de top tien! En dat had ze wel gehoopt maar zeker niet verwacht. “Ook al gaat er nog wel het één en ander wijzigen denk ik. Door hulp aan gecrashte deelnemers en zo denk ik dat sommige deelnemers wellicht nog tijd terugkrijgen maar dat zien we vanzelf wel. Ik ben blij met hoe het ging vandaag, en dat is het belangrijkste”, eindigt Mirjam haar verhaal.

Mirjam Pol Qatar International Baja 2023 - donderdag Proloog

Het zijn maar een goede negen kilometers, de proloog. Toch kan daar al een groot verschil gemaakt worden. Ga je te hard van stapel dan zijn dure foutjes zo gemaakt, rij je de proloog te behoedzaam dan kan dat betekenen dat je de eerste echte special achterin het veld moet starten. Mirjam wist het precies goed te doen vandaag.

“Vanmorgen was de verkenning van de route per auto. We werden over het parcours gereden en er werd niet gestopt. Prima, ik was er blij mee. Ik heb hier geen fiets en negen kilometer lopen, daar zat ik met m’n nog brakke lijf niet echt op te wachten (Mirjam kwam met een flinke verkoudheid/griep in Qatar aan). En het is heel fair want iedere deelnemer heeft dezelfde mogelijkheden om te verkennen.

Ik had al wel snel mijn strategie bepaald: gas open en zo snel als maar verantwoordelijk is de proloog afwerken! Ik had goed opgelet en wist bij de finish dan ook dat ik geen foutjes had gemaakt. Wat betreft de waypoints en het roadbook kon het niet mis gaan dus ik heb het roadbook gelaten voor wat het was en ben vol gas van start gegaan.

Dat is de juiste strategie gebleken; ze klokt een 16de tijd algemeen en een dertiende tijd bij de motoren. Morgen mag ze als zestiende van start. “Morgen wordt natuurlijk een heel ander verhaal, dan is het navigeren ook erg belangrijk en zit ik de hele dag op een motor die, omdat ik hem niet goed ken, veel energie vraagt van mij. En doordat ik niet helemaal topfit ben moet ik mijn energie goed zien te verdelen.” Donderdagavond wachtte de deelnemers op de boulevard nog het ceremoniële podium en dan kan deze dag afgesloten worden en gaat Mirjam om 07.59 uur (plaatselijke tijd) van start.

Mirjam Pol Qatar International Baja 2023 - woensdag

Mirjam heeft vandaag de administratieve en technische keuring afgewerkt. Nadat ze zich nog net op tijd kon inschrijven moest ze snel schakelen om alles voor elkaar te krijgen voor deze tweede ronde in het FIM Bajas World Cup 2023. En hoe ze het heeft geflikt, geen idee maar het is haar gelukt. Ze staat in het bivak van de Qatar International Baja met een motor en een startnummer!

Maar liefst 50 motor-en quadrijders stonden gereed om de administratieve en technische keuringen af te werken. In dat deelnemersveld zitten vier juniorrijders, veertien veteranen en vier vrouwen. Als verdediger van de wereldtitel rijdt Mirjam met startnummer 25.
Donderdag verkennen de deelnemers de proloog van iets meer dan 9 kilometer. In de middag zal het startsein gegeven worden en zal iedereen, voorafgaand aan het ceremoniële gedeelte van de Qatar Baja, met het rijden van de proloog de startvolgorde voor de allereerste echte kilometers op vrijdag bepaald worden. In totaal wacht hen, over twee dagen verdeeld, zo’n 850 kilometer aan parcours.
Zaterdagavond zal duidelijk zijn wie van hen de volle 25 wedstrijdpunten achter de naam mag zetten.

Maar zover is het nog niet, er moeten nog wat kleine technische rimpeltjes gladgestreken worden. Mirjam is alweer gefocust op wat haar de aankomende dagen te wachten staat, want zoals ze het zelf omschreef: ”Ik heb begrepen dat de etappes op verschillende soorten woestijnterreinen gereden wordt en dat we uiterst geconcentreerd moeten blijven om de valkuilen te vermijden, maar vooral om geen waypoints te missen of te verdwalen, want de navigatie schijnt geen peulenschilletje te zijn!” 

Niet ideaal

“Het is zeker niet hoe ik normaal mijn voorbereiding doe of aan een wedstrijd begin maar het heeft totaal geen zin om daar te lang bij stil te staan. Feit is, dat ik vannacht (maandag 13-3/dinsdag 14-3) ben gearriveerd in Qatar en met een lokaal geregelde motor donderdag 16 maart aan de start sta van de Qatar International Baja, mijn eerste wedstrijd voor de World Cup 2023! Dinsdag krijg ik nog de mogelijkheid om een stukje met de motor te rijden, testen en af te stellen. Woensdags is de keuring, safety equipment moet worden gemonteerd en vervolgens hebben we de persconferentie. Donderdag ga ik de proloog verkennen. Daarna wordt de proloog gereden en zal de ceremoniële start en het podium zijn. Vrijdag en zaterdag: de wedstrijd! En... zondagochtend weer terug”, aldus nuchtere Mirjam die het positief blijft benaderen.

FIM Baja kalender

Naarmate het seizoen vordert zijn er na de Baja in Qatar nog twee wedstrijden gepland in Spanje waarna er een zomerstop volgt. In augustus begint het seizoen weer met de Hungarian Baja. Daarna volgen er nog drie wedstrijden, een in Portugal en in november wordt de serie bajas afgesloten met races in de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Volgens de bijgewerkte kalender wordt de winnaar van de FIM Baja World Cup 2023 als volgt bepaald: Als er tussen de zeven en tien wedstrijden worden gereden, tellen alleen de beste zes finishes van een rijder mee voor het eindklassement. Worden er zes of minder evenementen gehouden, dan tellen alle scores mee. Uiteraard kunnen er nog wijzigen komen. 

Wil je zelf de FIM Baja uitrijden?

Bekijk dan onze adventure collectie en check de tips van Dakar-veteraan Mirjam Pol zelf!