Motorcycle clothingMotorcycle clothing

Motorkleding in de zomer


De zomer is van start gegaan! Het ideale moment om een rit met de motor te maken. Of toch niet? Wanneer je op een warme dag met een motorpak op op pad gaat is de kans groot dat je in een rijdende sauna verandert. Het is dan ook erg verleidelijk om je jas open te doen of je motorkleding thuis te laten en op pad te gaan in een spijkerbroek en T-shirt. Helemaal als je maar een klein stukje gaat rijden. Het rijden met open jas is echter erg oncomfortabel, omdat de jas bij hoge snelheden zal gaan wapperen. Ook biedt de jas geen optimale bescherming meer bij een val, omdat de beschermers verschuiven en de jas niet strak om je lichaam blijft zitten. In deze blog bekijken we de mogelijkheden voor motor zomerkleding, zodat jij deze zomer veilig en comfortabel de weg op kan.

Waar moet je op letten tijdens het kiezen van een zomer motorjas?

Bij het kiezen van een zomer motorjas is het belangrijk om te kijken naar de kleur van de jas. Zo zal donkere motorkleding sneller warm worden dan lichtgekleurde motorkleding. Dat komt doordat donkere kleuren het licht absorberen en lichte kleuren het zonlicht reflecteren. Verder is het belangrijk om te kijken of je kleding over voldoende ventilatieritsen beschikt zodat je goed door kan luchten zonder je jas open te ritsen. Ook raden wij je aan om voor een textiele motorjas te kiezen, omdat deze over het algemeen dunner is en vaak uitgerust is met meerdere ventilatiemogelijkheden. Een ander kenmerk van textiele jassen en broeken is dat ze zijn voorzien van mesh. Mesh is een textiel met een open structuur wat zorgt voor optimale airflow binnen de motorjas. Ook zorgt mesh ervoor dat de vochtige lucht die ontstaat door het transpireren actief kan worden afgevoerd.

Touring motorcyclistsTouring motorcyclists
Base layersBase layers

Waarom onderkleding?

Wanneer je denkt aan onderkleding denk je waarschijnlijk aan het thermisch ondergoed dat je warm houdt tijdens koude temperaturen. Echter zijn er ook andere soorten onderkleding met ieder hun eigen eigenschappen. Zo zijn er verkoelende baselayers die vochtregulerende en ademende eigenschappen hebben. Wanneer je de juiste soort zomer onderkleding draagt zal deze ervoor zorgen dat je transpiratie afgevoerd wordt en je lichaam dus koel blijft. Tenslotte voorkomt de onderkleding dat je gaat vastplakken aan je motorbroek of jas.

Waarom doorwaai motorkleding?

Doorwaai motorjassen en doorwaai broeken zijn uitermate geschikt voor warme zomerdagen of motorreizen naar warme bestemmingen. De doorwaai motorjassen of broeken zijn meestal gemaakt slijtvast textiel of leer in combinatie met een geperforeerd materiaal waardoor de wind gemakkelijk door de jas kan waaien. Door het geperforeerde materiaal heb je maximale verkoeling zonder dat je hoeft in te leveren op veiligheid. Sommige doorwaai jassen zijn ook voorzien van een uitneembaar waterdicht membraan of een dunne thermische voering zodat de jassen ook nog goed te gebruiken zijn in het naseizoen. Doorwaai kleding is veelal verkrijgbaar in lichtere kleuren, wat er natuurlijk voor zorgt dat je kleding minder zonlicht absorbeert (minder warm). Ben je een mooi-weer rijder of heb je het gewoon snel warm, dan is een doorwaai motorjas misschien wat voor jou.

MotorcyclistMotorcyclist
Cooling vestCooling vest

Wat is een koelvest?

Op extreem warme dagen biedt de rijwind vaak niet voldoende verkoeling tegen de brandende zon. Gelukkig is er een andere oplossing om op een mooie zomerdag te genieten van het motorrijden, namelijk door het dragen van een koelvest. Een koelvest zorgt zoals de naam al zegt voor koeling aan het lichaam. Een koelvest koelt namelijk tussen de 5 à 15 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Een koelvest is dan ook een ideale oplossing voor als je eigenlijk een net iets te warme jas hebt maar geen nieuwe wilt kopen. Er zijn verschillende type koelvesten verkrijgbaar die ieder geschikt zijn voor andere omstandigheden. Een van de meest voorkomende koelvesten voor motorrijders is het koelvest dat een koelende werking heeft door verdamping. Dit koelvest is licht in gewicht en eenvoudig in gebruik. Het koelvest kan aan de achterzijde worden gevuld met koud water. De rijwind en het water zorgen ervoor dat dit type koelvest kan verkoelen tot 15 graden voor maarliefst 3 dagen.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Bezoek onze winkel of bel onze klantenservice en we helpen je graag verder.