Visibility on your motorcycleVisibility on your motorcycle

Het belang van zien en gezien worden

Nu het herfst is en de winter eraan komt, worden de dagen korter en verandert het weer. Daarom is het extra belangrijk dat je goed overzicht houdt op de motor en ervoor zorgt dat andere weggebruikers je goed kunnen zien. Door middel van het dragen van de juiste uitrusting kun je ervoor zorgen dat je gezien wordt op de weg. Zowel overdag als in het donker. Ben je benieuwd hoe je jouw zichtbaarheid kunt vergroten? In deze blog laten we je zien hoe je niet over het hoofd gezien wordt.

Kleurrijke patronen op helmen en kleding

Voordat we ingaan op speciale materialen die je zichtbaarheid vergroten, beginnen we met een gemakkelijke en wellicht voor de hand liggende manier om sneller gezien te worden. En dat is door het dragen van kleuren en patronen in je motorkleding. Hoewel zwart de voorkeur heeft bij een groot deel van de motorrijders, zorgt kleur ervoor dat je net wat meer zichtbaar bent op de weg. Dit kan variëren van details in kleur en kleurrijke panelen tot kleding volledig in kleur. Een kleuraccent kan vaak al voldoende zijn om de aandacht te trekken.


Naast kleur, zorgen patronen en graphics ervoor dat je sneller gezien wordt. Een mooie manier om dit terug te laten komen in je outfit is via je helm. In ons assortiment bieden we een ruime keuze helmen met graphics in verschillende kleuren aan. Zelfs als de rest van je outfit donker is, kan een helm met graphics en kleur al het verschil maken.

Colorful motorcycle helmetColorful motorcycle helmet
Visibility in the darknessVisibility in the darkness

Reflectiestrips op kleding

In een groot deel van de motorkleding wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van reflectiestrips of -panelen. Vaak zijn dit subtiele lijnen die het licht weerkaatsen. De strips kunnen verwerkt zijn in het logo of op strategische plekken op het lichaam. Jassen, broeken, handschoenen en schoenen; op ieder deel van je uitrusting kan reflectie verwerkt worden. Bij het opzoeken van producten staat bij de productinformatie aangegeven of er reflectieve delen op het product zit. Dit wordt dan aangegeven bij extra informatie onder ‘reflecterende panelen’.

Night-Eye van Macna

Sommige merken hebben hun eigen concepten ontwikkeld wat betreft zichtbaarheid. Zo ook het Nederlandse motorkledingmerk, Macna. Night-Eye van Macna, zoals verwerkt in de Equator, is speciaal materiaal dat er overdag uitziet als een gewone stof, maar in het donker oplicht als er licht op geschenen wordt. Night Eye stof bestaat uit allemaal kleine ‘kraaltjes’ die licht van buitenaf reflecteren, zelfs op grotere afstand. Eigenlijk werkt het hetzelfde als licht op verkeersborden. Dit soort materialen kunnen een uitkomst bieden als je niet in wilt leveren op stijl, maar in het donker wel goed zichtbaar wil blijven.

Macna Night-EyeMacna Night-Eye
High-vis motorcycle clothingHigh-vis motorcycle clothing

High-vis kleding

Ook hebben we in ons assortiment high-vis kleding. Dit is kleding waarin fluoriserende kleuren worden gebruikt, voornamelijk neongeel. Neongeel kan op subtiele wijze verwerkt worden met zwart en grijs, maar als je echt goed zichtbaar wil zijn, dan kun je ervoor kiezen om kleding in neongeel te kopen. Een mooi voorbeeld van een high-vis jas is de Lindstrands Halden Black Yellow. Door de combinatie van reflecterende strips en een fluoriserend geel paneel zorg je er zowel overdag als ‘s nachts voor dat je niet over het hoofd gezien wordt.

Wil je alleen in de regen of in het donker je zichtbaarheid vergroten, zonder daar bijvoorbeeld een hele nieuwe jas voor aan te schaffen? Dan kun je ervoor kiezen om een reflectievest, zoals de Rev’it! Connector HV, aan je garderobe toe te voegen. Deze vesten zijn gemakkelijk mee te nemen en kunnen net voor dat extra stukje veiligheid zorgen.

Zelf beter zien als het slechter weer wordt

Naast ervoor te zorgen dat je voldoende zichtbaar bent voor andere weggebruikers, is het ook belangrijk dat je zelf een goede blik op de weg hebt. De onderstaande tips kunnen je helpen veilig motor te rijden in de herfst.

  • Neem een zonnebril mee voor de laagstaande zon als je nog geen ingebouwd zonnevizier in je helm hebt.
  • Zorg voor een schoon en krasvrij vizier
  • Vermijd witte vlakken en reparaties aan het wegdek. Deze kunnen erg glad zijn.

Op naar vele mooie kilometers, ook in de donkere periodes!