Op vakantie met de motor!Op vakantie met de motor!

Op vakantie met de motor!

Ben je toe aan een nieuw avontuur en wil jij je horizon verbreden door nieuwe gebieden te ontdekken? Pak dan je kampeerspullen en stap op de motor! Maar, wacht eens even… kamperen met de motor?! Kan je wel zoveel meenemen? Welke spullen zijn essentieel? Waar moet je allemaal op letten? In deze blog geven we antwoord op je vragen zodat jij van je eerste motor kampeertrip een succes kan maken!

De basis

Eén van de eerste vragen die een motorvakantie met zich meebrengt, is hoe neem ik al die spullen mee? Zelfs als je geen tour of adventure motor hebt, zijn er genoeg bagage-oplossingen te bedenken. Eén van de meest budgetvriendelijke en simpelste manieren is om een duffle bag vast te binden aan je buddyseat met de superhandige Rok straps. Deze spanbanden zijn specifiek ontworpen voor gebruik op de motor. Omdat er geen haken aan zitten, zullen deze bandjes geen krassen achterlaten op je motor.

Als je toch op zoek bent naar tassen die specifiek voor motoren zijn ontwikkeld of waarin je meer kwijt kunt, dan zijn er verschillende soorten tassen en koffers te verkrijgen. In onze bagageblog vind je alles over hoe je jouw bagage het beste mee kunt nemen op de motor.

De basis - bagageDe basis - bagage
De paklijstDe paklijst

De paklijst

Naast de gebruikelijke kampeerspullen, zoals een tent, slaapmat en slaapzak, zijn er nog andere spullen die goed van pas komen tijdens je trip. Deze essentials worden tegenwoordig steeds compacter en lichter zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn op de motor. Zo ook deze Expedition Tent van Spidi. Met een gewicht van slechts 4,2 kg is deze tent speciaal ontwikkeld voor motorrijders. De tent heeft een speciaal waterproof opbergvak, waarin je jouw motor gear netjes kan opbergen.

Aangezien je het grootste deel van de dag je motorkleding aan zult hebben, kom je qua kleding met een paar zomerse kledingstukken en een warme trui voor de koude avonden een heel eind. Vergeet hierbij niet om goede onderkleding toe te voegen aan je outfit, juist ook als je vooral verwacht te rijden in warme klimaten. De juiste onderkleding helpt je om de temperatuur te reguleren, zweet af te voeren en je fris te blijven voelen, zonder dat je last hebt van onaangename geuren.

Andere spullen die je trip wat luxer zullen maken, zijn een klapstoeltje en een mini-gasstelletje. Zo kun je op je stoeltje van de zonsopgang genieten met een kopje koffie. Een top begin van de dag!

Tip van onze collega Sebastiaan: ‘’Bedenk wat je mee wilt hebben en halveer dat. Ja serieus, rondzeulen met teveel dingen die je toch niet gebruikt is ontzettend vervelend. Je wilt juist licht op pad.”

Niet te vergeten

Tijdens je vakantie zul je niet altijd de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van stroom. Een krachtige powerbank biedt hiervoor de oplossing. Zo kun je meerdere malen je elektronica opladen voordat je weer een stroompunt hebt bereikt om de powerbank op te laden. Er zijn ook powerbanks te krijgen waarmee je zelfs je motor kunt jumpstarten, zoals de Fulbat Fulboost. Mocht je accu het begeven onderweg, dan heb je met de Fulboost je motor zo weer gestart.

Hoewel je er niet van uit gaat, kan motorpech onderweg helaas ook gebeuren. Een set gereedschap voor noodgevallen is daarom nooit overbodig, helemaal als je naar afgelegen gebieden reist. Om het meeste zelf te kunnen repareren, kun je denken aan steeksleutels om je wielen los te kunnen halen, een bandenplaksetje (en pompje!), tie-wraps, duct-tape, een rolletje ijzerdraad, een dopsleutel of ratel met wat doppen, combinatietang, zekeringen en een metertje elektriciteitsdraad en kroonsteentjes of kabelschoentjes om kabelbreuken te kunnen repareren. Een klein handjevol boutjes en moeren in de meest voorkomende maten neemt bijna geen plek in, maar kan ook zeker van pas komen!

Tot slot mag een EHBO kitje niet ontbreken. Er zijn speciale compacte setjes te krijgen voor onderweg, waarin de meest belangrijke spullen zitten. Daarnaast is het verstandig om in de EHBO kit iets tegen insectenbeten te stoppen. Er is niets vervelender dan een wesp die tijdens het rijden in je helm terecht komt!

Tip: In de basis kun je met elke motor op vakantie, maar zorg dat je motor van tevoren helemaal in orde is. Is de bandenspanning correct? Zijn de remblokken nog goed of zijn ze al versleten? Is de ketting gespannen en gesmeerd? Als je weet dat je motor in goede staat verkeert, dan kun je onbezorgd en met plezier op pad!

Niet te vergetenNiet te vergeten

Als je met de bovenstaande punten rekening houdt, dan ben je in voor een mooi avontuur. Nu kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan bij kamperen. Zit bijvoorbeeld het weer niet mee? Dan kun je nog altijd kiezen voor een (motor)hotel. In Europa zijn er zeker op de bekende motorroutes, een veelvoud aan goede (motor)hotels te vinden. Daarnaast kun je altijd klein beginnen met een testtrip van één overnachting. Dan weet je gelijk wat wel en niet voor jou werkt en ben je klaar voor het grote werk. Maar vergeet vooral niet om te genieten!