Alles over navigatiesystemen

We leven in een snelle wereld waarin we steeds minder tijd voor onszelf hebben. Eindeloos naar een adres in een afgelegen dorpje speuren is er dus niet meer bij. Met een motornavigatiesysteem verspil je geen tijd meer aan het vinden van de mooiste wegen. In deze blog helpen we je naar de juiste keuze te navigeren.

Waarom een motornavigatie?

Navigatiesystemen zijn er in allerlei vormen beschikbaar. Zo kun je losse (dedicated) navigatiesystemen kopen, maar je ziet ook heel vaak een smartphone op de motor gemonteerd. Toch kan je je telefoon niet op tegen een echte dedicated motornavigatie. Om te beginnen biedt zo'n dedicated apparaat vaak een veel feller scherm, waardoor je het in de zon nog steeds goed kan aflezen, daarnaast zijn ze echt gemaakt om op de motor te gebruiken en zijn ze dus beter bestand tegen het geweld en vooral de trillingen die daarbij te pas komen. De vaak grotere behuizing biedt het bijkomende voordeel dat er een grotere batterij in geplaatst kan worden, en dat je zelfs met je dikke handschoenen het scherm nog prima kan bedienen. Ga je nou echt de grenzen van de beschaafde wereld opzoeken, dan heb je kans dat jouw telefoon signaal verliest, waar een dedicated navigatie systeem met behulp van sterkere GPS-ontvangers jou zonder problemen de weg kan wijzen.

Maar ook aan de software kant heeft de tijd niet stilgestaan en een navigatiesysteem kan je allang niet meer enkel de snelste route weergeven. Zo geven de meeste navigatiesystemen je de optie ‘kronkelroutes’ waarna je naar je bestemming wordt gevoerd maar dan over bochtige wegen die voor ons motorrijders een stuk interessanter zijn! Tegenwoordig kan je vaak ook je eigen routes delen of via .gpx-bestanden routes van anderen inladen.

Welke navigatiesystemen zijn er?

Er zijn verschillende motornavigatiesystemen op de markt, maar er zijn twee merken waar je echt niet omheen kunt; Garmin TomTom. TomTom kennen we allemaal wel van de autonavigatie, en zij zijn met de Rider series ook echt een grote speler geworden in de motorwereld. Garmin bracht als een van de eerste GPS-apparaten voor motoren op de markt, en is vandaag de dag ook echt niet meer weg te denken. TomTom heeft het aanbod de afgelopen teruggebracht naar enkel de Rider 550 met een adviesprijs van €399,95. Bij Garmin heb je de keuze uit de Zumo 346 LMT-S, Zumo 396 LMT-S en de Zumo XT die respectievelijk adviesprijzen hebben van €299,99, €339,99 en €499,99.

GARMIN ZUMO XT VS TOMTOM Rider 550

Twee echte aanraders uit ons assortiment zijn de TomTom Rider 550 en de Garmin Zumo XT maar wat zijn de verschillen? We beginnen bij de Garmin Zumo XT; die beschikt over een 5,5 inch scherm en een modern design. De TomTom Rider 550 is wat kleiner en heeft een 4,3 inch scherm, met het typische bolle design zoals we van TomTom navigatiesysteem gewend zijn. Beide navigatiesystemen ondersteunen kaart- en software updates via wifi.

Ook al hebben beide navigatiesysteem vooraf geïnstalleerde kaarten van europa, wint de TomTom 550 met een dekking van maar liefst 152 landen.

Als laatste krijg je bij de aanschaf van een Garmin Zumo XT extra montagemogelijkheden meegeleverd waardoor je hem ook kunt gebruiken in de auto.

De systemen van TomTom staan bekend om hun gebruiksvriendelijke interface. Vrijwel iedereen kan direct met zo’n systeem overweg en het biedt voldoende mogelijkheden voor de wensen van de gemiddelde consument. Rijd jij voornamelijk op asfalt dan zijn de systemen van TomTom een uitstekende keus. Bij Garmin systemen zijn de mogelijkheden eindeloos, echter zorgt dit er ook voor dat het wat moeite kost om het systeem onder de knie te krijgen. Ga je graag offroad of via onbekende boswegen, dan raden wij je een Garmin navigatiesysteem aan omdat, deze ook met zogenaamde track-bestanden overweg kan. Een ander groot pluspunt van de Zumo XT is het feit dat deze verbinding kan maken met GPS, GLONASS én Galileo satellieten zodat je waar dan ook ter wereld je weg kunt vinden. Het vinden van een geschikt hotel, kampeerplek of restaurant is een eitje dankzij de ingebouwde apps als TripAdvisor, iOverlander en Foursquare.

Alternatieven motor navigatie?
 

Beeline -Relatief nieuw op de markt en echt een totaal ander concept zijn de systemen van Beeline. Ben jij opzoek naar een klein navigatiesysteem dat niet teveel afleidt? Dan kan een Beeline navigatiesysteem interessant zijn voor jou. De Beeline is een industrieel, stijlvol ontworpen navigatiesysteem dat zeer gemakkelijk in gebruik is. Op de Beeline is enkel de afstand en de richting aangegeven, waardoor je tijdens het rijden op een speelse manier van A naar B komt. Bij Beeline willen ze er ervoor zorgen dat je geniet van wat er om je heen gebeurt en niet constant naar een scherm kijkt.

 

Mobiel - Toch geen zin om een dedicated navigatiesysteem aan te schaffen, of is de investering toch te groot? Zoals we eerder aangegeven hebben kan een telefoon niet op tegen een dedicated navigatiesysteem, maar heb je minder eisen dan kan je hier vaak prima mee uit de voeten. Wanneer je toch besluit te navigeren via je mobiel dan is de montage op je motor de grootste uitdaging. In de volgende blog bespreken we hoe je je telefoon het beste kan monteren en welke telefoon houders interessant zijn.

Navigatie apps smartphone

Je smartphone is niet specifiek ontworpen als GPS-systeem, maar is een prima optie als je nog geen navigatiesysteem hebt. Voor nu bespreken we alvast welke apps de moeite waard zijn. Er zijn vele navigatie apps op de markt met ieder hun eigen functies. Maar welke navigatie-app is de beste? Dat hangt af van wat jouw wensen zijn. Sommige navigatie-apps kunnen je alleen van A naar B brengen, rekening houdend met de verkeerssituatie. Maar er zijn ook (vaak betaalde) apps die meer bieden. Zo zijn er apps waarbij je routes van mede motorrijders kunt bekijken en importeren waardoor je al vaak toegang krijgt tot bibliotheek van wereldwijde routes van duizenden gebruikers.

  • CaliMoto -> is een betaalde app met een bijzondere functies , Zo beschikt CaliMoto over de functie Round trip, Met deze functie hoef je niet meer zelf na te denken welke route je gaat rijden als even wil gaan touren. Je geeft een gewenste lengte aan en een globale richting en CaliMoto berekent een mooie route voor je.
  • Osmand - > Zeer uitgebreide navigatie-app die perfect geschikt is voor de offroad motorrijder dankzij de turn-by-turn navigatie die ook over .gpx-tracks werkt.
  • TomTom Go -> Een gebruiksvriendelijke app die geen onnodige afleiding geeft tijdens het rijden en zeer makkelijk in gebruik is.
  • Waze -> Uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Dit komt doordat het zeer gemakkelijk in gebruik is maar toch van alle functies voorziet die een motorrijder nodig heeft. Waze laadt live verkeersinformatie in op basis van input van andere gebruikers op jouw route.
  • Maps.me -> Beschikt over gratis wereldwijde kaarten en is offline tegebruiken. De app is vrij basic, maar voldoet uitstekend om van A naar B te komen, waar ook ter wereld.