Leather clothing or textileLeather clothing or textile

Motorkleding: leer of textiel ?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw motorpak kom je al snel voor een moeilijke beslissing te staan, ga je voor een leren pak of een textielen pak? Voor veganisten is dit dilemma snel opgelost. Maar voor het grote publiek blijft dit een lastige keuze. Lederen motorkleding staat van oudsher bekend als de beste optie voor wat betreft veiligheid, maar is het verschil met textiele kleding eigenlijk wel echt zo groot als we denken? En wat zijn de voor- en nadelen van textiele/lederen motorkleding? In de blog hieronder zullen we verdere uitleg geven zodat jij de kleding kan vinden die bij jou past.

Waarom leren motorpakken?

Leer heeft van nature een hoog niveau slijtvastheid en is al sinds jaar en dag het meest voorkomende materiaal in motorkleding. Denk maar aan de MotoGp rijders en zelfs de ’’all American free spirits’’, die droegen in de jaren 60/70 allemaal een leren jack. Dit komt doordat leer van nature een hoge ontbrandingstemperatuur heeft waardoor het de hoge temperaturen die ontstaan bij wrijving (een glijpartij over asfalt) goed kan weerstaan.

Maar de tijd heeft niet stilgestaan, en er zijn inmiddels voldoende textielen op de markt die net zo, danwel niet slijtvaster zijn dan het oude en vertrouwde leer. Is leer nu helemaal uit de tijd dan? Nee, ook na al die jaren en ontwikkelingen van slijtvaste stoffen zal het vertrouwde leren racepak in de motorsport ook niet snel vervangen worden door een textielen racepak. Textiele kleding zit vaak veel losser (sommige zouden zeggen veel comfortabeler). Dit zorgt voor verminderde aerodynamica en vergroot de kans op verschuiving van protectoren. Waar een leren racepak echt als een tweede huid aansluit en dus veel geschikter is. Maar ook op een chopper, cruiser of vergelijkbare soort motor staat een leren jack met retro-uitstraling gewoon heel mooi!

Waarom textiele motorkleding ?

Niet iedereen die op de motor stapt gaat de Route 66 rijden of maakt een kneedown in elke bocht. Het hierboven genoemde voordeel van een leren motorpak is eigenlijk ook gelijk het grootste nadeel. Wanneer jij voor 30 minuten op en neer naar je werk jezelf in een eendelig racepak moet hijsen, word je daar wellicht niet heel gelukkig van (en dan gaat het hier in Nederland nog vaak regenen ook!). Ook Adventure/tour riders die juist hele dagen aan een stuk in het zadel zitten hebben juist behoefte aan meer bewegingsvrijheid en comfort, en dat is waar textiele kleding in zijn kracht staat.

Textile motorcycle clothingTextile motorcycle clothing
Leather motorcycle clothingLeather motorcycle clothing

De eigenschappen van leer en textiel op een rijtje ?

Zoals eerder besproken is leer van nature erg slijtvast is, maar doet een goede textiele jas daar tegenwoordig echt niet meer voor onder. Dus wat zijn nu precies de eigenschappen die het verschil maken en jouw kunnen helpen een keuzen te maken tussen beide opties?

Een leren motorkledingstuk is:

  • een natuurlijk product
  • als een 2de huid, en beweegt daarom nauwelijks bij een glijpartij.en slechte temperatuurregelaar, voor warmte & koude
  • waterabsorberend, en droogt daardoor uit.
  • badass

Een textielen motorkledingstuk is:

  • praktischer, over het algemeen comfortabeler
  • praktischer, met veel opbergmogelijkheden
  • praktischer dankzij de mogelijkheden voor ventilatieritsen
  • praktischer dankzij een vaak aanwezig waterdicht membraan
  • praktischer, en kan soms een beetje saai gevonden worden….

Zoals je kan zien is textiele motorkleding voornamelijk praktischer dan leren kleding. Wat in geen enkel opzicht een van beide teniet doet, het voorziet simpelweg in de behoeften van verschillende consumenten. Maar vergis je niet, er is tegenwoordig ook hele mooie urban/street kleding zoals jeans en hoodies op de markt die je ook gewoon op het terras of achter je bureau aan kan houden.

Advies dat we willen meegeven ?

In het algemeen geldt dat leren jassen een wat hogere vanafprijs hebben dan een textiele jas. Wel gaat een leren jas gemiddeld net zo lang mee als een textiele jas, mits je het leer goed verzorgt met de juiste onderhoudsproducten. Of je voor een leren of textielen motorpak moet gaan ligt dus helemaal aan jouw wensen en rijgedrag. Wat je ook kiest, met gekeurde motorkleding zit je altijd goed. Ben je opzoek naar gebruiksvriendelijke kleding die regenbestendig is neem dan een kijkje bij onze textiele jassen. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben neem dan contact op met onze klantenservice of kom een kijkje nemen in onze winkel.

Textile motorcycle clothingTextile motorcycle clothing