Hoe je de perfecte motorhelm kan vinden

Het kiezen van een nieuwe helm kan een hele opgave zijn. Vaak zijn de looks van een helm het eerste waar je naar kijkt bij de aanschaf. Toch is de pasvorm van de helm net zo belangrijk, zo niet het belangrijkste!

Ons stappenplan voor het vinden van de beste helm voor jou

In de loop der jaren hebben we een aantal tips en trucs verzameld die je kunnen helpen bij het uitzoeken van de beste helm die aan jouw behoeften voldoet. Om je op weg te helpen bij het maken van een keuze, hebben we een stappenplan voor je gemaakt, zodat je met een gerust hart een nieuwe helm kunt kiezen!

Stap 1: Hoe meet je je hoofd als je een helm zoekt?

De omtrek van je hoofd geeft een goede richtlijn welke maat je nodig hebt voor een helm. Gebruik een meetlint om de grootst mogelijke omtrek van je hoofd te meten. Bij de meeste mensen ligt dit punt op ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen, langs de aanhechting van je oor en over de knobbel op het achterhoofd.

 

Stap 2: De vorm

Elk hoofd is anders, maar je kunt je hoofd ook in categorieën indelen. Er zijn grofweg drie vormen: rond, ovaal, en rond ovaal. De meeste fabrikanten van motorhelmen bieden een overwegend rond-ovale pasvorm, zodat ze een zo breed mogelijk publiek kunnen aanspreken. Houd er rekening mee dat de pasvorm van een helm zeer complex is en moeilijk te beschrijven. Kleine verschillen zijn dus mogelijk binnen deze drie categorieën!

- Ronde vorm van het hoofd
De lengte en breedte van het hoofd zijn bijna gelijk, de maten van oor tot oor en voorhoofd tot achter op de schedel zijn bijna identiek.

- Ovale hoofdvorm
De lengte van het hoofd is groter dan de breedte. De oor-tot-oor maat is kleiner dan de maat van het voorhoofd tot de achterkant van de schedel.

- Rond-ovale hoofdvorm
Dit is de meest voorkomende vorm waarvoor motorhelmen geschikt zijn. De lengte van het hoofd is iets groter dan de breedte. De maten zijn iets groter van het voorhoofd tot de achterkant van de schedel, vergeleken met oor-tot-oor.

Stap 3: Zoek een geschikte helm

Met de gegevens uit de vorige stappen kunt u nu bepalen welke helm bij de vorm van uw hoofd past. In de beschrijving van elke helm op onze website kun je nagaan welke maat past bij het aantal centimeters dat je in stap 1 hebt gemeten. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten, stijlen, en kleurstellingen voor helmen, maar de belangrijkste categorieën zijn:

- Integraal helmen
Hoog aangeschreven en aanbevolen vanwege de hoge veiligheidsclassificaties. Dit type helm heeft een geïntegreerde kinbeugel, terwijl een vizier je beschermt tegen wind, regen en stof.

- Systeem helmen
Vaak vergelijkbaar met een integraalhelm, heeft dit type helm een kinstuk dat kan worden opgeklapt. En dit type helm is vaak uitgerust met functies die het comfort van de rijder garanderen.

- Off-road helmen
Off-roadhelmen bieden bescherming tegen zonlicht, takken en vuil dat door de piek in de lucht vliegt. Terwijl je zelf je oogbescherming kunt kiezen, zoals een MX-bril.
- Jet helmen
Deze helmen, ook ¾ helmen of open helmen genoemd, hebben geen kinbeugel of een kinbeugel die afneembaar is.

- Adventure helmen
Deze helmen zijn gemaakt voor zowel on- als offroadplezier en worden ook vaak Dual Sport-helmen genoemd. Ze combineren de piek en de lichtheid van een MX-helm met het vizier en het comfort van een modulaire helm!

- Multi helmen
Deze crossover helmen hebben de eigenschap dat ze aanpasbaar zijn en hoge veiligheidsscores hebben. Een geweldige manier om het beste van zowel comfort als veiligheid te krijgen.


Stap 4: Bestel je nieuwe helm!

Nu je alle stappen hebt doorlopen en alle munten van de bank hebt gehaald, is het tijd om de helm te bestellen! Wij hebben helmen beschikbaar, in allerlei stijlen, soorten, ontwerpen en maten. We verzenden direct uit onze eigen voorraad, zodat je je helm zo snel mogelijk in huis hebt, waar je ook bent in de wereld!

Stap 5: Pas de helm

Woohoo! Je helm is aangekomen! Nu kun je hem eindelijk passen. Haal de helm uit de doos en zet hem op. Controleer de maat en pasvorm op de volgende manieren:

 

1. Probeer uw hoofd achterover in de helm te kantelen

Als de helm (in de lengterichting) te groot is, zult u zonder al te veel moeite met uw neus de binnenschaal raken. Een klein beetje schuiven mag, maar dit moet wel met de nodige weerstand gebeuren.

2. Houd de helm vast en draai uw hoofd van links naar rechts

Ook hier is een beetje glijden toegestaan, maar met weerstand. Als de helm bij de slapen helemaal van het gezicht komt, dan is de helm te groot.

3. Denkt u dat uw helm te klein is?

Houd er dan rekening mee dat de binnenvoering eerst moet worden aangepast en de helm dus iets breder wordt bij gebruik. Vooral de wangbeschermers voelen in het begin meestal vrij krap aan, maar worden al snel comfortabeler.

4. Zorg ervoor dat uw helm goed past

We raden je aan de helm een uur op te houden. Kijk in de tussentijd een aflevering van je favoriete serie of laat de stofzuiger door het huis gaan. Zit de helm na dit uur nog goed en heb je geen last van drukpunten op je hoofd? Dan heb je een goede keuze gemaakt en feliciteren wij je met je aankoop!

 

Stap 6: Geniet van uw nieuwe helm!

Als je een helm hebt gevonden die perfect voor je is, kun je er de komende jaren met veel plezier mee rijden! Maar vergeet niet dat een motorhelm een houdbaarheidsdatum heeft, na deze datum is het niet meer gegarandeerd dat je helm je veilig houdt tijdens een crash of val. Let dus goed op wanneer je je helm moet vervangen!

Bonus stap: Onderhoud je motorhelm

Omdat we willen dat je optimaal van je motorhelm geniet, hebben we een blog geschreven over hoe lang een motorhelm meegaat. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe je het meeste uit je helm kunt halen. Het gaat onder andere om tips voor het schoonhouden van je helm, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Maar ook tips voor het vervangen van onderdelen van je helm, zoals de binnenvoering of het vizier.

Bevalt het wat je ziet of wil je meer zien? Check dan de links hieronder!