reizen en ontdekken op een motor: edwin (cyanate81) deelt zijn ervaringreizen en ontdekken op een motor: edwin (cyanate81) deelt zijn ervaring

Reizen en ontdekken op een motor: Edwin (Cyanate81) deelt zijn ervaring

Als gepassioneerde motorrijder gelooft Cyanate81, alias Edwin, dat er geen betere manier is om de wereld te ontdekken dan op twee wielen. In deze blog neemt hij je mee op een spannende reis langs de voordelen en uitdagingen van het verkennen van de wereld op de motor, met een focus op bestemmingen in Europa.

4 augustus 2023

Uniek perspectief op de wereld

Eén van de grootste voordelen van motorrijden is het gevoel van vrijheid dat je ervaart. In tegenstelling tot reizen met de auto of bus, zijn motorrijders niet beperkt tot hoofdwegen en snelwegen. Ze kunnen zich buiten de gebaande paden wagen op onverharde wegen, en plekken ontdekken waar weinig anderen eerder zijn geweest. Dit gevoel van vrijheid en verkenning is wat veel motorrijders aantrekt in de wereld van het reizen op de motor.

 

Een ander voordeel van reizen op de motor is de mogelijkheid om nieuwe culturen en communities op een intiemere manier te ervaren. Motorrijders kunnen stoppen en in contact komen met de lokale bevolking, de lokale keuken proeven en leren over de gebruiken en tradities van de plaatsen die ze bezoeken. Dit soort culturele uitwisseling is vaak betekenisvoller en authentieker dan de typische toeristische ervaring.

 

Natuurlijk gaat een ontdekkingstocht op de motor ook gepaard met een aantal uitdagingen en risico's. Motorrijders moeten voorbereid zijn op ruw terrein, wisselvallig weer en mechanische problemen met hun motor. Ze moeten ook op de hoogte zijn van lokale wetten en gebruiken, en voorzorgsmaatregelen nemen om hun veiligheid te waarborgen tijdens het reizen in onbekende gebieden.

 

Ondanks deze uitdagingen zijn de beloningen van reizen met de motor enorm. Het biedt een uniek perspectief op de wereld - een perspectief dat niet wordt beperkt door wegen, kaarten of typische toeristische bestemmingen. Het stelt reizigers in staat om in contact te komen met en te leren van mensen uit verschillende culturen en om de wereld op een meer authentieke en betekenisvolle manier te ervaren.

uniek perspectief op de werelduniek perspectief op de wereld
uniek perspectief op de werelduniek perspectief op de wereld
uniek perspectief op de werelduniek perspectief op de wereld

Bron: Edwin - Cyanate81

Bestemmingen in Europa

Reizen en ontdekken met je motor in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Italië is een opwindende ervaring die een uniek perspectief biedt op deze pittoreske landen. Net als ik, kunnen rijders genieten van de vrijheid van de open weg terwijl ze het rijke culturele erfgoed en de prachtige landschappen van Europa ervaren. Ik heb ervoor gekozen om de Ducati Multistrada 1260 Pikes Peak niet alleen te gebruiken voor woon-werkverkeer en voor vrijetijdsbesteding, maar de motor is gekocht met het doel om meer te reizen en langere tochten te maken. Om hem te gebruiken waarvoor het bedoeld is. Ik heb nog niet echt gekampeerd terwijl ik op de motor weg was, ik boek liever comfortabele hotels voor optimale ontspanning en een luxere ervaring.

 

In Nederland kunnen reizigers gemakkelijk de charmante dorpen en weelderige landschappen verkennen, terwijl ze genieten van de historische architectuur en fascinerende musea. Rijden over de kronkelige wegen en schilderachtige kustroutes van Nederland laat blijvende herinneringen achter. Omdat ik in Nederland woon, ken ik deze wegen heel goed. Doordat de afstanden kort zijn en de verbindingen uitstekend, kun je je in een paar uur in een heel andere omgeving bevinden. Het kustgebied, de Veluwe en Limburg (in het zuiden) vormen allemaal een perfecte setting om te genieten van een weekendje weg.

 

Duitsland staat bekend om zijn ongelooflijke ‘Autobahnen’, die ongeëvenaarde snelheid en flexibiliteit bieden voor motorliefhebbers. Naast opwindende ritten met hoge snelheden, heeft Duitsland ook enkele van de meest pittoreske landschappen van Europa, waaronder het prachtige Zwarte Woud en de Beierse Alpen. Bovendien zijn Duitsers erg open en gastvrij, en ze kennen zeker hun keuken waar je van kunt genieten na een lange dag rijden.

 

Italië is een paradijs voor motorrijders met zijn kronkelende heuvelachtige wegen, kustroutes en adembenemende bergpassen. Bovendien is het de bakermat van de motorsport met merken als Ferrari, Aprilia en Ducati, om er maar een paar te noemen. Het land is de thuisbasis van vele iconische monumenten, zoals de Toren van Pisa, het Colosseum in Rome en de grachten van Venetië, die je allemaal kunt ontdekken tijdens een spannende rit door het Italiaanse platteland. Het Ducati Museum in Bologna, Modena en het Enzo Ferrari museum zijn echt een bezoek waard. En als je er dan toch bent, is een bezoek aan de circuits van Mugello, Misano en Imola echt geweldig. Italianen zijn erg trots op hun land, hun heerlijke keuken en hun erfgoed, en terecht! Voor mij is het een droombestemming op mijn motor.

 

Ducati Multistrada

Ik heb ontdekt dat het reizen en verkennen van deze landen op een Ducati Multistrada 1260 een onvergetelijke ervaring is. Met zijn snelheid, wendbaarheid en veelzijdigheid is de Multistrada de perfecte motor voor mensen die op zoek zijn naar avontuur. Nederland, Duitsland en Italië zijn stuk voor stuk prachtige bestemmingen, die elk hun eigen unieke culturele ervaring, spectaculaire landschappen en spannende rijmogelijkheden bieden.

"Er is geen betere manier om de wereld te ontdekken dan op twee wielen"

bestemmingen in europabestemmingen in europa
bestemmingen in europabestemmingen in europa
bestemmingen in europabestemmingen in europa

Bron: Edwin - Cyanate81

Bereid je goed voor

Voor een succesvolle langeafstandsrit met de motor is het essentieel om jezelf en je motor goed voor te bereiden op een reis door verschillende klimaten, culturen en wegomstandigheden. De essentiële uitrusting en dingen die je nodig hebt voor langeafstandsritten met de motor in een bepaald land, zijn meestal afhankelijk van het gebied en de weersomstandigheden. Motorrijders moeten zich voorbereiden en inpakken op basis van de reis, de duur van de reis en de bestemming, zodat ze mogelijke problemen tijdens de reis kunnen vermijden. Ik geef je graag enkele suggesties.

 

 1. Motor
  Een betrouwbare en comfortabele motorfiets met een goede kilometerstand en goed onderhoud is noodzakelijk. Laat je motor nakijken en onderhouden voor vertrek. Zorg dat hij in goede staat is voordat je de weg op gaat. Laat hem afstellen, ververs de olie, en controleer de banden en remmen. Zorg ervoor dat alle essentiële systemen zoals remmen, verlichting en ophanging correct werken. Als je niet zeker weet hoe je dit zelf moet doen, is het het beste om het te laten controleren door een professionele monteur.
 2. Motorkleding
  Investeer in hoogwaardige motorkleding. Je hebt de juiste gear nodig om door verschillende weersomstandigheden te rijden. Neem ook wat extra lagen mee, zoals regenkleding, een thermische jas en warme handschoenen, vooral als je naar koudere gebieden reist. Ik heb de Spidi Allroad H2O out jas en broek gekozen, gecombineerd met stevige Gore-Tex-gevoerde laarzen van Dainese en Rev’it Sand 4 H2O-handschoenen. Angela, mijn partner, gebruikt de Alpinestars Stella Andes V3-jas en broek in combinatie met Dainese Nexus damesschoenen. Met deze gear zijn we klaar voor regen, kou en warmte. Voor langere ritten dragen we graag de Shoei Xspirit 3 en NXR2-helmen.
 3. Planning
  Plan je route voordat je vertrekt en onderzoek de regio('s) waar je naartoe reist. Zoek naar mogelijke uitdagingen zoals ruwe wegen, steile hellingen of extreme weersomstandigheden. Controleer ook de locatie van benzinestations en garages. Maak indien mogelijk contact met lokale motorrijders die advies en tips kunnen geven.
 4. Navigatie
  Een navigatiesysteem of een ouderwetse kaart is handig om te voorkomen dat je verdwaalt op onbekende wegen. Wij gebruiken gewoon Google Maps.
 5. Communicatie
  Een mobiele telefoon met internationale roaming of een satelliettelefoon is ideaal om verbonden te blijven. Voor intercommunicatie is een hoogwaardige communicatieset zoals Cardo perfect. Het is veiliger en veel leuker om met elkaar te kunnen praten tijdens het rijden.
 6. Bagage
  Pak efficiënt. Wanneer je op een motor reist, is de ruimte beperkt. Pak alleen het hoognodige in en probeer het licht te houden. Zijkoffers zijn perfect om kleding mee te nemen, terwijl een goede rugzak extra flexibiliteit biedt om essentiële spullen mee te nemen.
 7. Powerbank
  Het is belangrijk om een powerbank bij je te hebben om mobiele telefoons en andere apparaten tijdens de reis op te laden. Je kunt ook gewoon een oplader op je motor installeren. De meeste tour- en allroads zijn al uitgerust met USB-aansluitingen om dit mogelijk te maken. Zo niet, dan raad ik SP Connect ten zeerste aan.
 8. Beschermhoezen
  Stof, regen en slecht weer kunnen je motor beschadigen. Daarom is het het beste om beschermende hoezen mee te nemen voor de momenten dat je motor stilstaat.
 9. Eerste hulp kit
  Het is altijd raadzaam om een EHBO-doos mee te nemen, inclusief pleisters, verband, desinfecterende crème, insectenspray en pijnstillers. En vergeet de eerste hulp kit voor je motor niet! Een basisgereedschapset kan een echte redder zijn wanneer je problemen hebt met je motor. Misschien kun je zelfs wat reserveonderdelen meenemen, zoals bougies, zekeringen en oliefilters, als je wat ruimte over hebt.
 10. Belangrijke documenten
  Het is verstandig om kopieën te maken van essentiële documenten zoals paspoort, visum, rijbewijs en registratiepapieren. Bewaar ze veilig in je bagage en zorg voor een digitale kopie op een cloud server die op afstand toegankelijk is.
 11. Hydratatie
  Langdurig rijden kan vermoeiend zijn. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft door veel water te drinken, regelmatig te pauzeren en snacks mee te nemen.
 12. Back-up plan
  Zorg dat je altijd een back-up plan hebt voor noodgevallen zoals pech, ongevallen of ongunstige weersomstandigheden.

 

Door deze tips op te volgen, kun je jezelf en je motor goed voorbereiden op lange reizen, waardoor je reiservaring zowel veilig als plezierig is.